of 63372 LinkedIn

EIB: In het weiland passen nog 300.000 woningen

Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.
14 reacties

Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.

Taboesfeer

'Woningen bouwen in weilanden moet uit de taboesfeer', zegt directeur Taco van Hoek. "Veel mensen vinden het een slecht idee om groen, weilanden en landbouw zogenaamd op te offeren voor woningbouw. Maar in de praktijk blijkt dat woningbouw ook op een mooie manier samen kan gaan met natuur, parken en water", geeft hij aan. 'Het gaat uiteindelijk om 1,4 procent van de weilanden in de desbetreffende provincies, om die 300.000 woningen te kunnen bouwen.'

 

Druk

Voor het onderzoek is gekeken naar de zeven provincies waar de druk op de woningmarkt het grootst is. Het is op basis van huidige plannen al haalbaar om hier in aanloop naar 2030 zo'n 600.000 woningen neer te zetten. Volgens het EIB gaat het bij deze woningen met name om binnensteden. In totaal zouden 900.000 huizen moeten worden gebouwd in deze zeven provincies, maar voor de overige 300.000 woningen moeten nog locaties gevonden worden. 'De sleutel om locaties te vinden voor deze 300.000 huizen is om anders te denken over het bouwen van huizen in de groene locaties rondom steden', aldus Van Hoek.

 

Snelheid

Andere voordelen van bouwen op locaties buiten steden zijn snelheid en variatie van woningaanbod. 'In binnensteden heb je vaak te maken met vertragingen door aanpassingen aan infrastructuur, zoals trambanen die omgelegd moeten worden, en omwonenden die klachten indienen over bijvoorbeeld lichtinval, privacy en parkeren. Bij bouwen in de binnenstad is het daardoor lastig om tempo te maken', legt Van Hoek uit. Hij wijst erop dat bij het bouwen van huizen rondom de stad, waarbij slechts eenvoudige nieuwe infrastructuur nodig is, dit vaak niet zo ingrijpend is voor het gebied.

 

Variatie

Daarnaast moet het woningaanbod ook gevarieerd zijn, vindt de EIB. 'Niet iedereen wil in de stad wonen, veel gezinnen willen juist meer ruimte en groen en in de buurt van steden wonen', vertelt Van Hoek. Hij noemt als voorbeeld Weespersluis, een nieuwbouwwijk van Weesp. 'Daar waren weilanden, maar nu zijn er drie wijken met veel groen en water. Dat hoeft geen achteruitgang te zijn.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (Oranjefan) op
@RechtsDoorZee: u weet blijkbaar niet waarover u het heeft. Het CBS zegt het volgende over de bevolkingsaanwas en immigratie in 2020:
De Nederlandse bevolking groeide in 2020 met 67 108 personen (inclusief correcties). Door internationale migratie groeide de bevolking met 67 579 personen, maar door natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte) nam de bevolking af met 471 personen.

Kortom: u verkondigd klinkklare onzin
Door RechtsDoorZee op
@Rood Hesje: immigratie is overduidelijk een taboethema in Nederland en uw reactie maakt dat ook duidelijk zichtbaar door ad hominem aanvallen en door het als 'onzin' te bestempelen. Je moet toch echt wel een struisvogel zijn om te beweren dat immigratie geen impact heeft op de woningmarkt als er ca. 100.000 mensen per jaar bijkomen in Nederland door immigratie.
Door Rood Hesje (weekendwerker) op
@RechtsDoorZee en henk (de non-beleidsadviseur) echt, is er nu één onderwerp waarbij jullie niet meteen weer met je rechtsradicale onzin over immigratei komen. van belgische patatten maken jullie vast ook een immigratieverhaal!
@Robin: wat leuk die windmolens en huizen in je achtertuin. Echt weer in nimby-verhaal.
Door RechtsDoorZee op
@Jan
Geen zorgen, met het splitsen en het verkameren van woningen zijn al meer dan genoeg huisjesmelkers bezig !
Door Robin (influencer) op
Jarenlang in Geervliet gewoond. Vond het al erg dat het bij Spijkenisse kwam, want dat gaat de hele Brielse Maasdijk vol bouwen met mega windemolens. En nu willen ze tussen Spijkenisse en Den Briel ook nog eens 83.000 nieuwe woningen bouwen: ik pas!
Door Jan op
Benader het eens anders: zet in op het splitsen van grote woningen in twee kleine woningen. De huishoudens worden gemiddeld steeds kleiner, dus daar is behoefte aan.
Door p op
Als het alleen bouwen was...ook vorig jaar zijn er meer huizen gebouwd dan er huishoudens bij zijn gekomen (ja echt!).

Door Henk (Beleidsadviseur) op
@RechtsDoorZee. Volledig mee eens. Het geroeptoeter over "bouwen bouwen bouwen" is uiterst kortzichtig en visieloos. We moeten zeer, zeer zuinig met de schaarse ruimte in dit land omgaan. Voor duurzame landbouw is veel meer grond vereist dan wij nu hebben. Dat begint bij een discussie over de enorme bevolkingsaanwas in dit land en alles wat daarmee samenhangt. Nederland heeft nog steeds, met lengte, de hoogste bevolkingsgroei van Europa.
Door RechtsDoorZee op
'Woningen bouwen in weilanden moet uit de taboesfeer'. Altijd opvallend dat die Taco van der Hoek (EIB), net als veel politici en bestuurders, het niet over het echte taboe heeft in Nederland: Immigratie. Zolang dit 'onbespreekbaar' blijft en geen paal en perk gesteld wordt aan de bevolkingsaanwas door migratie, blijft het dweilen met de kraan open. Er zal een visie moeten komen op hoeveel extra mensen het al zeer dichtbevolkte NL per jaar kan en wil absorberen.

Verder moet nog worden opgemerkt dat niet alleen het gepercipieerde woningtekort voor een zeer overspannen woningmarkt (geen uniek NL fenomeen) zorgt, maar meer nog het volledig uit de hand gelopen lakse monetaire beleid in de Eurozone, met ultra lage rentestanden, waardoor huizenprijzen extreem in de hoogte schieten. Met normalere rentestanden van 4 of 5% worden woningen vanzelf weer een stuk betaalbaarder.
Door Wim (ambtenaar) op
Rapport heeft toch wel iets weg van 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend". Kabinet heeft volgens mij genoeg wetenschappelijk en onafhankelijke adviseurs om regie te gaan voeren op de ruimtelijke ordening en wel zorg te dragen voor de leefkwaliteit van inwoners. Hier hoort ook financiering van groen bij vanuit de bedrijfstakken die hier economisch van profiteren.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers