of 64707 LinkedIn

EIB: In het weiland passen nog 300.000 woningen

Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.
23 reacties

Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.

Taboesfeer

'Woningen bouwen in weilanden moet uit de taboesfeer', zegt directeur Taco van Hoek. "Veel mensen vinden het een slecht idee om groen, weilanden en landbouw zogenaamd op te offeren voor woningbouw. Maar in de praktijk blijkt dat woningbouw ook op een mooie manier samen kan gaan met natuur, parken en water", geeft hij aan. 'Het gaat uiteindelijk om 1,4 procent van de weilanden in de desbetreffende provincies, om die 300.000 woningen te kunnen bouwen.'

 

Druk

Voor het onderzoek is gekeken naar de zeven provincies waar de druk op de woningmarkt het grootst is. Het is op basis van huidige plannen al haalbaar om hier in aanloop naar 2030 zo'n 600.000 woningen neer te zetten. Volgens het EIB gaat het bij deze woningen met name om binnensteden. In totaal zouden 900.000 huizen moeten worden gebouwd in deze zeven provincies, maar voor de overige 300.000 woningen moeten nog locaties gevonden worden. 'De sleutel om locaties te vinden voor deze 300.000 huizen is om anders te denken over het bouwen van huizen in de groene locaties rondom steden', aldus Van Hoek.

 

Snelheid

Andere voordelen van bouwen op locaties buiten steden zijn snelheid en variatie van woningaanbod. 'In binnensteden heb je vaak te maken met vertragingen door aanpassingen aan infrastructuur, zoals trambanen die omgelegd moeten worden, en omwonenden die klachten indienen over bijvoorbeeld lichtinval, privacy en parkeren. Bij bouwen in de binnenstad is het daardoor lastig om tempo te maken', legt Van Hoek uit. Hij wijst erop dat bij het bouwen van huizen rondom de stad, waarbij slechts eenvoudige nieuwe infrastructuur nodig is, dit vaak niet zo ingrijpend is voor het gebied.

 

Variatie

Daarnaast moet het woningaanbod ook gevarieerd zijn, vindt de EIB. 'Niet iedereen wil in de stad wonen, veel gezinnen willen juist meer ruimte en groen en in de buurt van steden wonen', vertelt Van Hoek. Hij noemt als voorbeeld Weespersluis, een nieuwbouwwijk van Weesp. 'Daar waren weilanden, maar nu zijn er drie wijken met veel groen en water. Dat hoeft geen achteruitgang te zijn.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
@Peter,

Lees de statistieken van het CBS er op na. Daar staan de werkelijke getallen.
https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-m …

Het HEIT is niet representatief. Daar gaat het over ondermijnende criminele bedrijven en arbeidsuitbuiting. Dat heeft niet met de herkomst van de mensen te maken, maar met het feit dat Nederlandse arbeidswetgeving dat mogelijk maakt en met het feit dat handhaving in Nederland een 'verboden' woord is.
De ondermijnende activiteiten zijn, u ook bekend, terug te voeren op het krakkemikkige Nederlandse drugsbeleid. Het gedogen maakt miljardairs van drugsbaronnen.
Door Peter (nvt) op
@Toine
Weer zo een kromme redenering. Net of meteen wordt gezegd dat ALLE immigratie fout is.
De in jouw stuk benoemde immigratie is tegen de 10.000 mensen per jaar. Ten opzichte van de totale immigratie stelt dat aantal niets voor en is dus voor de discussie hier niet relevant. De overige immigratie drukt ook de onderkant uit de markt. Juist waar nu de problemen het meest worden ervaren.
Mocht u het niet geloven, informeer maar eens bij HEIT (Den Haag), uw eigen SZW-medewerkers of uw gemeentelijke BOA's. Zij kunnen uw illusies wel wegnemen omdat zij dagelijks met de problemen worden geconfronteerd.
Door Toine Goossens op
Door migratie komen er zeer veel hoog opgeleide mensen naar Nederland. Het succes van ASML, ASMI, Uber, Booking, TeamLiquid en al die andere hoogstaande techbedrijven geven de Nederlandse economie niet alleen een enorme boost, maar leidt ook nog eens tot een verjonging van de bevolking. Ook de universiteiten trekken veel hoogopgeleiden naar Nederland.

De wappies die migratie steeds in het verdomhoekje plaatsen hebben een tunnelvisie. Zonder migratie wordt hun pensioen en hun voorzieningenniveau aangetast.
Door Peter (nvt) op
@Roodhesje
Hier zit je fout en dat weet je. Ik geef je gelijk dat immigratie er vaak genoeg met de haren wordt bijgetrokken, maar juist in dit geval is dat niet zo.
P.S. immigratie is mee dan alleen niet-westers.
Maar voor jou de cijfers (iedere keer om de ongeveer 5 jaar gecontroleerd door CBS:

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/84484NE …
Door Rood Hesje (zomerman) op
@RechtsDoorZee: ik neem aan dat u die CBS-cijfers voorhanden heeft. Dus ik zou zeggen: deel die cijfers hier onder verwijzing naar de bron die u hebt geraadpleegd. Dan blijkt dat u er nog steads naast zit.
Door Spijker (n.v.t.) op
De belangrijkste oorzaken van het woningtekort zijn:
-het grote aantal echtscheidingen
-de extra druk van huurders die willen switchen van een huurwoning naar een koopwoning om ze (denken) voordeliger uit te zijn door te kopen en sinds enige tijd plotsklaps moord en brand schreeuwen om de bouw van meer woningen
-en de jaarlijkse opname van immigranten.
Door Simon Henk Luimstra (teamleider lokale overheid) op
Is dit nieuws? wat verwacht je van een Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)?

dat ze de Waddenzee nog niet noemen...
Door Wim (medewerker) op
7% van Nederland is bebouwd. Doe daar 1% bij en het probleem is opgelost. Beter dan alles in de binnensteden helemaal vol te zetten. Hou dat open voor meer groen.
Door RechtsDoorZee op
@Rood Hesje:
Dat u het jaar 2020 als voorbeeld neemt, is natuurlijk al uitzonderlijk, een jaar waarin migratie en het reizen in het algemeen drastisch zijn afgenomen door de pandemie, waarmee u een vertekend beeld geeft. U kunt beter de afgelopen 5 of 10 jaar als voorbeeld nemen.
Door Rood Hesje (Oranjefan) op
@RechtsDoorZee: u weet blijkbaar niet waarover u het heeft. Het CBS zegt het volgende over de bevolkingsaanwas en immigratie in 2020:
De Nederlandse bevolking groeide in 2020 met 67 108 personen (inclusief correcties). Door internationale migratie groeide de bevolking met 67 579 personen, maar door natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte) nam de bevolking af met 471 personen.

Kortom: u verkondigd klinkklare onzin

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers