of 60220 LinkedIn

Eén op de vijf niet Wabo-proof

Eén op de vijf gemeenten is nog niet klaar voor de Wabo. Bij 17 procent schiet de kennis van de ambtenaren tekort.
Eén op de vijf gemeenten is nog niet klaar voor de Wabo. Bij 17 procent schiet de kennis van de ambtenaren tekort.

Omgevingsvergunning
Dit blijkt volgens adviesbureau Telengy uit onderzoek onder 79 gemeenten. De Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is vrijdag van kracht geworden. Bouw-, sloop-, kap-, milieu- en diverse andere vergunningen zijn daarbij opgegaan in de nieuwe omgevingsvergunning. Volgens Telengy was 20 procent van de ondervraagde gemeenten afgelopen vrijdag niet in staat om de Wabo ‘volledig’ in te voeren. 

 

Handhaving
Het adviesbureau noemt het ‘opvallend’ dat gemeenten vooral hebben geïnvesteerd in het vergunningdeel van de Wabo: ‘Vier op de tien gemeenten hebben geen integraal handhavingprogramma opgesteld.’

 

Geen nieuwe wet
Veel gemeenten hopen via de Wabo werkprocessen te vereenvoudigen en doorlooptijden te bekorten. De meeste respondenten geven aan dat hiervoor echter geen nieuwe wet nodig was geweest.

 

Tijd en geld
Eén op de drie gemeenten heeft blijkens het onderzoek meer dan 100.000 euro moeten investeren in ICT om de nieuwe wet te kunnen uitvoeren. Een op de zes kan niet aangeven hoeveel tijd en geld de invoering van de Wabo heeft gekost.

 

Dienstverlening
Volgens Telengy hebben de meeste gemeenten veel energie gestoken in de de Wabo. Hierbij stond het verbeteren van dienstverlening meestal centraal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark (vergunningverlener) op
Vind je het gek. Het ministerie is zelf ook nog niet klaar. Het omgevingsloketonline is namelijk nog niet af . Het funcioneert maar matig en sommige functies werken nog niet eens.
Door H. Eggink (vergunningverlener) op
De kop van het artikel ''Een op de 5 gemeenten niet Wabo-proof' is - als je het artikel goed leest - niet juist. Veertig procent van de gemeenten heeft immers het handhavingsbeleid nog niet op orde. Dus tenminste 40 procent van de gemeenten is nog niet (volledig) Wabo proof.