of 58952 LinkedIn

Eemshaven wordt grootste stroomleverancier

Eemshaven is op weg de grootste stroomleverancier te worden in Nederland. Met de ingebruikname van de hoogspanningsleiding naar Diemen wordt het westen voorzien
1 reactie
De Eemshaven is hard op weg een grote leverancier van stroom te worden voor heel Nederland. Daarmee zijn niet alleen grote investeringen gemoeid van energiebedrijven, maar ook van TenneT, het staatsbedrijf dat het landelijk elektriciteitsnet beheert.

Mijlpaal
TenneT ziet de ingebruikname van het nieuwe 380 kV-hoogspanningsstation Oudeschip bij de Eemshaven in Groningen, dinsdag, als een 'mijlpaal'. De totale productie in de Eemshaven overtreft de vraag in het noorden. Een aanzienlijk deel van de elektriciteit zal worden getransporteerd naar het westen en zuiden van het land. Oudeschip is het startpunt van een nieuwe, 220 kilometer lange hoogspanningsverbinding tussen de haven en Diemen, aldus Tennet.

Windmolens

Nuon en RWE/Essent bouwen op dit moment twee grote elektriciteitscentrales van respectievelijk 1400 en 1600 MW in de Eemshaven. Ook zijn er vergevorderde plannen van Eemsmond Energie, een dochter van het Zwitserse Advanced Power AG, om een centrale van 1100 MW te bouwen. Bovendien komt in de Eemshaven Noorse elektriciteit aan land en worden er grote windmolenparken gebouwd.

De verbinding van Oudeschip naar Diemen moet in 2016 klaar zijn en gaat zo'n 1,2 miljard euro kosten. Daarnaast brengt de grote elektriciteitsproductie van het noorden tal van andere investeringen met zich mee.

Maasvlakte en Borssele

Niet alleen in de Eemshaven, ook op de Maasvlakte en bij Borssele worden grote nieuwe centrales gebouwd. Ook hiervoor zijn nieuwe 380 kV-verbindingen in voorbereiding. Al met al zal TenneT de komende tien jaar 4 tot 5 miljard euro steken in het Nederlandse hoogspanningsnetwerk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tom (technicus) op
Decentrale oplossingen met lang transport levert hoog weerstandsverlies op (minimaal 5%) Maasvlaktecentrale is dichtbij behoefte, dus goed. Eemscentrale is heel ver van behoefte, dus veel verlies in landschapsbedervende transportleidingen. Eemscentrales zijn achterhaalde oplossingen, bedacht door overbetaalde managers van de Energiemaffia.