Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Edelhert schaadt Gelderse boer

Edelherten op de Veluwe richten meer schade aan dan zwijnen. Edelherten hadden voor 100.000 euro schade tegen 57.000 euro door de zwijnen.

13 september 2011
Edelherten op de Veluwe richten meer schade aan dan zwijnen. Vorig jaar bedroeg de schade door zwijnen aan onder meer boerenland 57.000 euro. Edelherten spanden de kroon met meer 100.000 euro schade, aldus de provincie Gelderland dinsdag.

Toeristentrekker
De cijfers zijn afkomstig van het Faunafonds, dat de vergoeding van schade door wilde dieren regelt. De provincie benadrukt dat de beesten ook geld opleveren. De zwijnen en herten trekken veel toeristen naar de Veluwe, aldus een woordvoerster.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

petra borsboom / woordvoerder
Het artikel suggereert dat de provincie vindt dat de Edelherten de kroon spannen met de schade die zij veroorzaken. Dat vindt de provincie niet. Uit cijfers van het faunafonds die op verzoek zijn verstrekt aan de Gelderlander bleek slechts hoe hoog de schadebedragen zijn jaarlijks. Daarnaast heeft de provincie aangegeven dat geschat wordt dat de aanwezigheid van de grote hoefdieren in belangrijke mate bijdraagt aan de omzet van de natuurgerelateerde bedrijvigheid op de Veluwe. Die bedraagt jaarlijks zo'n 700 miljoen en geeft duizenden mensen een werkplek. Naast kosten zijn er dus ook baten
Marcel Vosestein
Op veel plaatsen als rond Elspeet zijn – bewust – rasters verlaagd. En zette men het ‘circus’ van afschot en schadevergoeding in werking. Dit zal één van de meest belangrijke verklaringen zijn.

De veehouder heeft de plicht zijn vee op zijn land te houden. Eeuwenlang hadden landbouwers de plicht ook wild ván hun grond te houden. Dat verrijkte ons landschap met onder meer wildsingels. De plicht en ook de wildsingels verdwenen. Ingeruild voor afschotclubs als faunabeheerders en een uitkeringsmachine als het Faunafonds.
Advertentie