of 60831 LinkedIn

Ede vraagt om hogere inkomensgrens sociale huur

De huidige inkomensgrens leidt tot ernstige stagnatie op de woningmarkt. Een verhoging van de grens moet het makkelijk maken voor middeninkomens om te verhuizen

De gemeente Ede heeft minister Spies (Binnenlandse Zaken) gevraagd de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen naar 45.000 euro. De huidige inkomensgrens leidt tot ernstige stagnatie op de woningmarkt in Ede, zegt het college van burgemeester en wethouders.

35.085 euro

Vorig jaar is de inkomensgrens door het ministerie verlaagd. Wie een sociale huurwoning wil huren, mag niet meer verdienen dan 34.085 euro (prijspeil 2012). Woningcorporaties mogen slechts voor tien procent van hun goedkope woningen een uitzondering op die regel maken.

 

Middeninkomens verhuizen niet

Huishoudens met een inkomen net boven de grens komen daardoor nauwelijks nog in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zij zijn aangewezen op de commerciële huursector en de koopsector, maar daarvoor verdienen ze vaak te weinig. Middeninkomens verhuizen dus niet, waardoor de woningmarkt nog verder stagneert. Met een hogere inkomensgrens hoopt Ede weer beweging in de woningmarkt te krijgen.

 

Europese onderhandelingstafel

Zo eenvoudig is dat niet, zegt woordvoerder Richard Gielen van minister Spies. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken staat daarin niet op een ander standpunt dan haar voorganger Donner. Hij weigerde, ondanks verzoeken uit de Tweede Kamer en van woningcorporaties, om terug te gaan naar de Europese onderhandelingstafel. Spies heeft met dezelfde uitgangspunten te maken, zegt Gielen.

 

Risico

‘Die grens is vastgesteld na lange discussies in Brussel. De Europese Commissie stuurde ons onlangs nog een brief waarin staat dat Nederland zich gewoon aan de vastgestelde regels voor staatssteun moet houden. En als Nederland de regels wil veranderen, moet de minister daarvoor een aanvraag indienen. Dan begint de discussie van voren af aan en loop je het risico dat we de goede punten die zijn binnengesleept, weer verliezen.’

 

Achtergestelde positie

Zo wijst Gielen erop dat circa veertig procent van de Nederlandse huishoudens onder de huidige inkomensgrens valt. Zij bevinden zich volgens de Europese maatstaven in een ‘achtergestelde positie’. Een verhoging zou ertoe leiden dat 50 tot 60 procent van de huishoudens onder die noemer valt. ‘Zie dat maar eens hard te maken’, zegt Gielen.

 

Inventarisatie

Op 26 januari praat de minister met de Tweede Kamer over het onderwerp staatssteun. Dan ligt er ook een inventarisatie van hoe corporaties omgaan met de regels en de ruimte die daarin is om de middeninkomens toch aan goedkope woonruimte te helpen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.A. Hofland (geen - ben in de vut) op
Wat noemt u een redelijk salaris. Waarschijnlijk hebt u zelf een goed inkomen, maar dat heeft niet iedereen. Volgend jaar worden mijn man en ik 65. We zakken enorm in inkomen, komen dan net boven de grens van de sociale huurwoningen. Wij willen graag verhuizen naar een andere plaats, maar dat lukt dus niet. Een huis kopen kan niet, want een hypotheek krijgen wij niet voor dat bedrag. Wij zitten dus klem en moeten in onze huidige woning blijven. Zo zijn er meer mensen die tegen dit probleem aan lopen. Dus: optrekken die grens zodat iedereen kan wonen waar hij/zij wil. Degene die deze regels bedacht hebben zitten zelf goed kwa inkomen en kunnen het zich niet voorstellen hoe anderen er voor staan.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Dat lijkt mij géén goed plan. Door nog meer mensen met redelijke salarissen in sociale woningen toe te laten loopt het woonruimtebeleid helemaal vast. Het wordt de hoogste tijd dat er op nationaal niveau een integraal woonruimtebeleid tot stand komt, dit in nauw overleg met alle maatschappelijke actoren.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners