of 59082 LinkedIn

'Dwing gemeenten meer huizen te bouwen'

Er moet een regeringscommissaris komen die gemeenten en provincies kan dwingen om extra huizen te bouwen, vindt regeringspartij CDA.
12 reacties

Er moet een regeringscommissaris komen die gemeenten en provincies kan dwingen om extra huizen te bouwen, vindt regeringspartij CDA.

Er kan en moet meer gebeuren dan verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van coalitiepartner D66 voorlopig voor elkaar krijgt, zegt CDA-leider Sybrand Buma tegen RTL Nieuws. Buma wijst erop dat het woningtekort al nijpend is en voorlopig alleen maar groeit. Het kabinet wil dat er tot 2025 700.000 extra huizen worden gebouwd, maar daar zit nog geen schot in.

 

Volgens de CDA-leider zitten gemeenten, provincies en het Rijk elkaar dwars, waardoor er niets van de grond komt. Dat komt vicepremier Ollongren op kritiek van haar coalitiegenoot te staan. 'Het gaat niet snel genoeg en de minister kan nooit alle gesprekken zelf voeren', aldus Buma. Hij wil daarom dat een regeringscommissaris namens de minister gaat optreden en gaat zorgen dat de partijen bij elkaar komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Sommige politici zijn het spoor volledig bijster. Het Rijk, provincies en gemeenten scheppen gezamenlijk de wettelijke voorwaarden voor woningbouw. Huizen worden gebouwd door en in opdracht van woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en aannemers.
Dan nog moeten de bouwers ook nog eens over voldoende en vakkundig personeel kunnen beschikken. En juist op dat laatste punt faalt de Overheid sinds 2008. Veel bouwvakkers zijn inmiddels afgeschreven, werken elders of zitten thuis en alle technische opleidingen zijn dankzij politici om zeep geholpen. Zie hier het resultaat van 10 jaar falend woningbouwbeleid.
Door Frank op
@Wim Vreeswijk:

Dit is nou al de zoveelste keer dat je zeurt over honderd miljoen aan vluchtelingen, zou het geen goed idee zijn als je eens een psychiater gaat opzoeken of zo? En wat meer inhoudelijk op het onderwerp gaat reageren? Dank je wel.
Door p op
@Wim, bevolkingsgroei is niet de belangrijkste drijfveer voor woningbouw.

Huishoudenverdunning (meer singles en ouderen in hun eigen woning). Oftewel minder mensen per huis.

Mismatch tussen soorten woningen die er zijn en wat mensen willen

Trek van regio naar 'centrum'
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Laten we hopen dat China op veel grotere schaal, dan nu het geval is, Afrika gaat koloniseren tot voor hen interessante wingewesten, zodat het geen enkele meerwaarde meer heeft voor inwoners van Afrika om nog op gammele bootjes naar Europa te peddelen. Dan kunnen we ook de bouw voor 700.000 woningen voor 3 miljoen extra inwoners afblazen.
Door Martin Koenen (directeur adviesbureau omgevingsrecht) op
Vetorecht van provincies afschaffen. Verordeningen Ruimte bieden de provincies daartoe teveel mogelijkheden. Rijk moet de gedetailleerde juristerij in de regelgeving afschaffen. WABO vereenvoudigen. Niemand van de eindbeslissers in Den Haag heeft ooit een procedure voor een omgevingsvergunning doorlopen anders zou mijn wens snel zijn vervuld! Het is hier en daar onvermijdelijk om ook in het groen- en dus niet in de natuur want dat is wat anders- te bouwen. Erik Ronnes, ook van het CDA, sloeg vorige week in het debat met Ollongren de spijker op zijn kop. Er zou nog veel meer te zeggen zijn maar voorlopig stop ik hier maar.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Wij moeten eerder een slot op Nederland gooien, want Nederland is al het meest overbevolkte landje van Europa en laten we blij zijn dat we nog steeds wat groenstroken hebben waarmee we in onze eigen voedselvoorziening kunnen blijven voorzien en niet nog meer afhankelijk worden van het buitenland. Zoals Elsevier Weekblad vorige week al aangaf via Dr. Jan van de Beek en Dr. Jan Latten stevent Nederland af op een ernstig bevolkingsinfarct waardoor een veel te drastische omvolking ontstaat binnen 1 tot 2 decennia.Indien we geen oplossing vinden voor de toestroom uit Afrika komen er 100 miljoen economische gelukszoekers onze kant op. Dat moeten we niet willen, lijkt mij.
Door BD (Ambtenaar) op
Fijn he, als je alles aan de markt overlaat, dan komt alles goed, en wordt alles betaalbaar. Nee, geef mij de tijd maar terug dat wij als gemeente proactief met de woningbouw bezig waren, goede goedkope woningen voor de eigen ingezetenen! De euro bestond toen nog niet.
Door Auke ten Hoeve op
Er is geen tekort aan woningen! We zitten wel met in mismatch. De inzet is om bestaande woningen of aan te passen of te vervangen. En, daarbij meer de lucht in te gaan in plaats van het oppervalk van een woonplaats te vergroten. Dat laatste wil het CDA om agrariërs tegemoet te komen die hieraan kunnen verdienen. Verder, per regio (en niet per gemeente) bekijken hoe en waar dit programma wordt uitgevoerd. Er zijn ook plekken waar woningen uit te markt gehaald moeten worden (omdat daar kwantitatief te veel woningen zijn vanwege al in gang getreden bevolkingsdaling). Hiermee wordt groei gekoppeld aan krimp elders. Met andere woorden, de financiële winst bij projecten (in groeigemeenten) elders inzetten om woningen te kunnen verwijderen (in krimpgemeenten). Daar ligt de kerntaak voor deze commissie! Overigens, daar waar groei is, moet men inzetten op ook tijdelijke woningen, die later eenvoudig uit de markt gehaald kunnen worden als ook de bevolkingsdaling daar gaat inzetten. Uiteindelijk krijgt heel NL te maken met krimp. En, dat is niet erg. Het zijn de naweeën van de naoorlogse babyboom.
Door L. Goede op
In tijden van economische terug gang woningen bouwen!
Door Wim (bestuursadviseur) op
Een regeringscommissaris kan handig zijn als aanspreekpunt. Zorg dan wel dat deze functionaris handen en voeten krijgt. De opgave is vooral binnenstedelijk te bouwen en het groene landschap te versterken voor klimaatmaatregelen en leefbaarheid in het stedelijk gebied. Dat vraagt aanpassing of vrijheid in bepaalde beleidsregels, middelen om de hogere bouwkosten en transformatie op te vangen en investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer. Als Rijk, Provincie, Regio en gemeenten binnen die omstandigheden gezamenlijk opereren is het mogelijk de verstedelijkingsopgave te realiseren.