of 65101 LinkedIn

Duizenden mensen willen verhuizen om slechte lucht

Het Longfonds doet een oproep aan gemeenten om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord, dat een jaar geleden is opgesteld.Daarin werken Rijk, provincies en gemeenten samen aan betere lucht door concrete maatregelen te nemen en kennis uit te wisselen.
© Shutterstock
7 reacties

Tienduizenden mensen zouden willen verhuizen om de slechte lucht in hun omgeving. Een aantal van hen doet dat, maar anderen hebben er de mogelijkheden niet voor en blijven dus noodgedwongen worstelen met de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit. Dat zegt het Longfonds, dat zich baseert op nieuwe cijfers van het Nivel. Het fonds doet een oproep aan gemeenten om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord, dat een jaar geleden is opgesteld.

Schone Lucht Akkoord
Daarin werken Rijk, provincies en gemeenten samen aan betere lucht door concrete maatregelen te nemen en kennis uit te wisselen. Inmiddels hebben zich volgens het fonds elf provincies (Limburg is de uitzondering) en 56 gemeenten achter het akkoord geschaard.’ We missen dus nog maar één provincie, maar qua gemeenten schiet het weinig op. Helemaal als je bedenkt dat er 352 gemeenten zijn’, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Longziekte
Luchtvervuiling leidt bij twee derde van de mensen met een longziekte (1,2 miljoen personen) tot benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten denkt daarom aan verhuizen, aldus het Longfonds. Veel klachten ontstaan volgens de meldingen van longpatiënten door houtkachels (67 procent), wegverkeer (63 procent), barbecues (62 procent) en vuurkorven (60 procent). Jaarlijks overlijden minstens 12.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling, stelt het fonds. ‘Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. Nederland is hierin triest koploper van Europa’, aldus het Longfonds. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Els Dohmen op
Ik ben inwoner van Nederweert. Deze gemeente heeft de slechtste lucht van Nederland. Nederweert heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend. In wijk waar ik woon wordt veel houtrook gepleegd. Verder ligt de wijk aan de rand van een agrarisch gebied. Voor mij als inwoner levert de ondertekening van dit akkoord niets op. Als er klachten over houtrook en slechte luchtkwaliteit worden in gediend via het klachten systeem van de gemeente Nederweert en via de Stookwijzer, is de enige reactie na vele klachten van de gemeente. Een vinkje met afgehandeld. Er wordt zelfs niet gehandhaafd als er een stookalert is voor Limburg. Als het Schone Lucht Akkoord ondertekend wordt voor de Bühne heeft dit akkoord geen nut!! Ik hoop dat het Longfonds zich dit realiseert. Alleen een wetswijziging en wijziging in het bouwbesluit levert iets op. Daar kan de rechter er iets mee!!
Door Frans (beleidsmedewerker gepensioneerd) op
Ik ben COPD-patient en woon in Purmerend. Zag vorige week op tv POWNED dat in een Baltische staat alle bos wordt gekapt voor onze biocentrale. Naast de in de omgeving brandende houtkorven en gesubsidieerde houtkachels levert dit op, dat wij moeten slapen met alle ramen gesloten. Belachelijk beleid. Zijpad: als boeren voorstellen plotseling wel door een andere aanpak minder stikstof kunnen fabriceren als de bedrijven hun quantum overnemen dan is er sprake van narcisme.
Door Jos Brouwer (Senior Beleidsmedewerker) op
Wellicht wordt het weer tijd voor een meer optredende in plaats van terugtredende (centrale) overheid. Vanuit oogpunt van publieke gezondheid lijkt het beperken van het gebruik van vuurkorven en het stellen van scherpere emissie-eisen voor houtkachels zowel maatschappelijk gewenst als politiek en bestuurlijk haalbaar. Door elektrificatie van het wegverkeer wordt dit steeds schoner. Overstappen op elektrische barbecues wordt nog wel een politiek en bestuurlijk ingewikkelde. Ook een vuurwerkverbod zou trouwens helpen (en daarvoor lijkt nu meer draagvlak voor dan ooit).
Door Marleen (Beleidsmedewerker) op
Schone lucht is schaars. Er is beperkte ruimte wat we aan vervuiling toe kunnen laten omdat dit consequenties heeft voor ons welzijn en de natuur. Het wordt tijd dat milieu hoger op de politieke agenda komt. Niet als bijkomstigheid van RO maar als leidend principe. Immers, een veilige en gezonde leefomgeving is een belangrijke maatschappelijke waarde. Voor wonen, werken en recreëren.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Probleem zal erger worden door toenemende bevolkingsconcentraties. Helaas is dat iets waar geen enkele politicus op stuurt. Bevolking blijft maar groeien. En krimp, dat is erg! Moet koste wat kost vermeden worden. Laat nog maar 500.000 arbeidsmigranten aanrukken voor distributiecentra, Groei!!
Door wilco (adviseur) op
Waarom brengt u dit niet via directe mailing onder de aandacht van alle wethouders /gemeenten ?

Maak er een item van waar ze niet om heen kunnen!
er valt nog veel winst te halen met stookadviezen en -verboden
Door Rellie (Terschellinger) op
Ben zelf ook na mijn werkzame leven weer terug verhuisd van Beverwijk naar Terschelling. Een verademing, letterlijk en figuurlijk!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers