of 64707 LinkedIn

DSO bleef hangen op standaarden

Problemen met de verschillende standaarden in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn een grote factor geweest in de vertraging van de invoering van de Omgevingswet. Dat schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van de SP-fractie.

Problemen met de verschillende standaarden in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn een grote factor geweest in de vertraging van de invoering van de Omgevingswet. Dat schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van de SP-fractie.

Quickscan

De vragen werden gesteld naar aanleiding van een NRC-artikel begin april, waaruit bleek dat de problemen met het DSO al sinds vorig jaar bij het ministerie bekend waren. Ollongren bevestigt dat er inderdaad een interne ‘quickscan’ is uitgevoerd binnen het ministerie waaruit bleek dat er grote problemen waren met het maken van standaarden voor het DSO, die softwaremakers nodig hebben om de juiste software te maken voor de invoering van de Omgevingswet.

 

STOP-TPOD

Het gaat daarbij om de Standaard officiële publicaties en de Toepassingsprofielen omgevingsdocumenten, samen ook wel STOP-TPOD genoemd, en de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). STOP-TPOD en LVBB-standaarden werden door verschillende onderdelen op het ministerie opgesteld, maar tussen de onderdelen van Binnenlandse Zaken die eraan werkten werd slecht gecommuniceerd, nauwelijks iets op elkaar afgestemd en er bestond spanning tussen beide onderdelen. Bovendien was niet duidelijk waar het beheer van de standaarden lag.

 

Planning

Volgens de quickscan liepen de planningen zo uiteen dat de uiteindelijke invoering van de Omgevingswet twee jaar vertraging op zou kunnen lopen. De auteur van de scan adviseerde daarom om de beide systemen minder complex te maken, en tot een gezamenlijke ‘roadmap’ te komen voor de verdere ontwikkeling. Volgens Ollongren loopt de ontwikkeling inmiddels weer goed, na het overnemen van de aanbevelingen. Zo werd de eerste versie van STOP-TPOD begin april gepresenteerd.

Toch heeft de ambtelijke vertraging ervoor gezorgd dat de Omgevingswet is uitgesteld. Vooral het werk van softwaremakers werd danig bemoeilijkt door het ontbreken van de standaarden. Eind vorig jaar was al duidelijk dat de planning halen een flinke uitdaging zou zijn, schrijft de minister, want ‘de rek was eruit.’

 

Datum

Wanneer en hoe de Omgevingswet nu ingevoerd gaat worden is nog de vraag. De minister overlegd daarover met gemeenten, provincies en waterschappen en heeft beloofd om op 18 mei met een datum te komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers