of 59794 LinkedIn

Drenthe voert natuurakkoord tandenknarsend uit

Hoewel de IPO en de meeste provincies achter het natuurakkoord staan, blijft de provincie Drenthe tegen. Toch voert Drenthe het natuurakkoord uit.
Reageer

De provincie Drenthe blijft tegen het nieuwe natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur). ,,Het akkoord is geen verbetering ten opzichte van de oude plannen, eerder een verslechtering'', zo zei de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) vrijdag.

Knarsetandend
Maar ook wil Munniksma de verdere besluitvorming niet tot in het oneindige blokkeren door juridische procedures. ,,Allerlei projecten staan op dit moment stil. We kunnen niet nog drie jaar wachten. We blijven 'nee' zeggen tegen het akkoord, maar zullen het tandenknarsend uitvoeren.''


Cruciale rol

Munniksma speelde een cruciale rol tijdens het vorige natuurakkoord. Hoewel hij namens de provincies een van de onderhandelaars was die met Bleker tot het akkoord kwamen, trok hij later zijn steun in vanwege het volgens hem zwalkende gedrag van de staatssecretaris. ,,Ik kan het geschuif en gedraai niet langer goedpraten'', zei hij in december.

Niet welkom

In het nieuwe akkoord komt volgens Munniksma minder grond beschikbaar voor natuur en is er de eerste jaren ook beduidend minder geld. De gedeputeerde maakte geen deel uit van de onderhandelingsdelegatie bij het nieuwe akkoord. Hij was daar niet welkom vanwege zijn eerdere stellingname en zelf wilde hij ook niet meer.

Strikt

Bleker zei vrijdag dat hij verwacht dat alle provincies zullen meewerken. Met provincies die dat niet doen, zal op ,,strikte manier via de wet worden afgerekend'', zei hij. Neezeggers kunnen ook niet profiteren van de 'plussen' die het akkoord bevat, meldde de bewindsman.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.