of 62284 LinkedIn

Doorbraak in stikstofcrisis, details volgen nog

Het kabinet en de provincies zijn het 'op hoofdlijnen' eens over het stikstofbeleid in de provincies, zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten na afloop van overleg met gedeputeerden.
Reageer

Het kabinet en de provincies zijn het 'op hoofdlijnen' eens over het stikstofbeleid in de provincies, zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten na afloop van overleg met gedeputeerden. Al moeten veel details nog komen.

Onenigheid

Er was onenigheid over hoe de plannen van het kabinet geïnterpreteerd moeten worden. Provincies gaan zelf voor een deel over de manier waarop vergunningen worden verleend. Na boerenprotesten trokken verschillende provincies de beleidsregels in, en besloten de gedeputeerden en het kabinet met elkaar om tafel te gaan.

 

Puntjes op de i

'We gaan nog een keer goed door de teksten heen, om de puntjes op de i te zetten', zei Schouten na afloop van een overleg op het provinciehuis in Utrecht. Daarbij gaat het vooral om de vraag of alles juridisch goed is geregeld. 'Er is veel onduidelijkheid ontstaan, en we weten wel heel zeker dat we dat niet meer willen', stelt de bewindsvrouw.

 

Volgende week akkoord

Ze wilde voor 1 december tot een akkoord komen met de provincies, maar hoopt nu volgende week met een eerste akkoord te komen. De afgelopen tijd is regelmatig overleg gevoerd tussen de gedeputeerden en Schouten. Het akkoord moet ook nog langs de Gedeputeerde Staten van de provincies. Het akkoord gaat vooral over nieuwe vergunningen voor boeren, bijvoorbeeld als ze willen uitbreiden. Zij krijgen een soepeler regeling dan de provincies in eerste instantie wilden toepassen.

 

Extern salderen

Opmerkelijk is dat over het ‘extern salderen’, waarbij de stikstofruimte van een boer die stopt naar een ander bedrijf of project gaat, geen besluit wordt genomen. Dat was juist een punt waarover veel onrust was ontstaan. Het kabinet zal hier later een knoop over doorhakken. Tot die tijd is extern salderen met veehouderijen niet mogelijk.

 

Provincies tegemoet

Bij boeren die worden uitgekocht door provincies mogen zij vermoedelijk besluiten om meer dan 30 procent van de gespaarde stikstofruimte terug te geven aan de natuur, zeggen ingewijden. Zo komt het kabinet de provincies tegemoet, die in principe een strenger beleid willen handhaven. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.