of 65101 LinkedIn

Door krapte aan woningen voor kwetsbaren dreigt tweedeling

Door de krapte op de woningmarkt moeten veel kwetsbare mensen vaak langer in een opvanglocatie verblijven of in een vorm van beschermd wonen. Aan de andere kant komen mensen bijvoorbeeld na een scheiding eerder in de daklozenopvang terecht, omdat er geen betaalbare huisvesting voor ze is. Ook voor oudere mensen met een laag inkomen die naar een kleinere woning willen verhuizen is geen plaats.
1 reactie

Als het kabinet niets doet aan de huisvesting van kwetsbare inwoners, wordt tweedeling in de maatschappij in de hand gewerkt. De huisvesting van deze groep staat al onder druk en laat een verslechtering zien, terwijl er al jaren aandacht voor wordt gevraagd. De kwestie moet op de onderhandelingstafel blijven liggen, schrijven 44 gemeenten woensdag aan de kabinetsformateurs. De gemeenten denken vijf miljard euro per jaar nodig te hebben om maatregelen te kunnen nemen.

Maatschappelijke gevolgen
Door de krapte op de woningmarkt moeten veel kwetsbare mensen vaak langer in een opvanglocatie verblijven of in een vorm van beschermd wonen. Aan de andere kant komen mensen bijvoorbeeld na een scheiding eerder in de daklozenopvang terecht, omdat er geen betaalbare huisvesting voor ze is. Ook voor oudere mensen met een laag inkomen die naar een kleinere woning willen verhuizen is geen plaats. Dat heeft veel financiële, maar ook maatschappelijke gevolgen, aldus de gemeenten.

Complex en tijdrovend
De gemeenten erkennen dat de huisvesting van deze groepen complex en tijdrovend is. Maar het nieuwe kabinet mag niet wegkijken van de problemen. ‘De financiële middelen zijn keihard nodig, anders blijft het dweilen met de kraan open’, aldus de briefschrijvers. Ze willen dat het nieuwe kabinet een einde maakt aan wetten en regels die elkaar tegenwerken op huisvestingsgebied. Ook moet er een 'regietafel' komen, waarin gemeenten, provincies en het Rijk op evenwaardige wijze samenwerken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Zolang men in Den Haag op een eiland leeft is er weinig verbetering te verwachten. Hopelijk zal een schokeffect via het Regeerakkoord en in ieder geval ook een 'andere leiding' voor de noodzakelijke transitie op veel beleidsterreinen zorgen. Eerst zien en dan geloven.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers