Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Doden gaan natuur redden

Natuurorganisaties moeten op zoek naar andere geldbronnen, nu staatssecretaris Bleker er minder voor uittrekt. Loterijen, natuurbegraafplaatsen en uitzichtgaranties gelden worden als oplossingen gezien.

16 maart 2012

Natuurorganisaties moeten op zoek naar andere geldbronnen, nu staatssecretaris Bleker er minder voor uittrekt. Loterijen, natuurbegraafplaatsen en uitzichtgaranties gelden worden als oplossingen gezien.

Loterij

De drastische bezuinigingen op natuurbeheer waaronder het schrappen van de verbindingszones in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) maken dat natuurorganisaties naarstig op zoek zijn naar andere inkomstenbronnen. De Postcodeloterij wordt steeds meer een alternatieve financiering voor natuur,zo bleek vorige maand. Natuurmonumenten ontving maar liefst 15 miljoen euro voor de Markerwadden, een spectaculair plan in het Markermeer.

Houtverkoop

En er is meer, zo blijkt uit een rondgang door de natuurwereld. Voor de hand liggende zaken, dichtbij de core-business, zoals de verkoop van hout uit bossen en de delfstoffen als klei en grindwining in rivieren en uiterwaarden, zoals in de Gelderse poort wordt gepoogd. Ook de productie van energie door vergisting van biomassa als bladafval is kansrijk. Net als de combinatie van recreatie, waterberging en het organiseren van kinderkampen in natuurgebieden.

Groengarantie

Daarnaast brengt de crisis enkele opmerkelijke initiatieven naar voren. Wat te denken van natuurbegraafplaatsen, tachtig tot honderd graven op een hectare levertal gauw eenmalig 150 duizend euro per hectare op, aldus Walter Kooy van Nationaal Groenfonds. Hij breekt ook een lans voor de groengarantie. Burgers kopen een recht op vrij uitzicht door geld te storten in fonds waarmee onderhoud van landschap wordt gefinancierd. Woningcorporaties zouden garant moeten staan voor groen in de stad voor minder vermogenden.

Technocratie

De terugtredende overheid biedt kortom ook kansen voor het natuurbeleid. “Natuurbeleid kan vier keer sneller en twee keer goedkoper door minder beslommeringen in de grondverwerving, nodeloze bemoeienis van de overheid in de planuitwerking en ten slotte het tot ecologische technocratie verworden beleid van de natuurdoeltypen”, zegt Wouter Helmer van particuliere natuurorganisatie ARK.

Lees in Binnenlands Bestuur magazine een uitgebreid achtergrondverhaal 'Bleker maakt ons strijdbaar'. Klik hier voor het online magazine

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Zijn die redders van hetzelfde dode gehalte als die van die "reddende" dooien in de politiek?
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Verkoop van hout uit bossen? Grindafgravingen? En dat alles zonder 'nodeloze overheidsbemoeienis'? € 15 miljoen gevangen voor de Markerwadden?

Direct lidmaatschap opzeggen.
Jan
Lekker om daar met je hond te wandelen. Graaft hij ineens een lijk op.
Advertentie