Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dilemma snippergroen: verkopen of verhuren?

Voor een symbolisch bedrag van 1 euro moet de gemeente Hellendoorn “snippergroen” aan bewoners die dit onderhouden verhuren. Dat vindt Hellendoorns Onafhankelijke Partij (HOP). De gemeente wil de stukjes groen juist aan inwoners die dit illegaal gebruiken verkopen.

05 juli 2011
Kulargument
Dit stuit HOP-fractievoorzitter Johan Stuut tegen de borst. ‘Het gaat meestal om postzegelplekjes of perkjes die mensen zelf in onderhoud hebben. Dat is altijd al zo geweest.’ De gemeente heeft uitgezocht dat het om duizend percelen gaat. Als mensen de percelen niet willen kopen, dienen zij die af te staan aan de gemeente. ‘Maar er is helemaal geen geld om in onderhoud te investeren’, aldus Stuut. ‘Illegaliteit is een kulargument. De gemeente wil geld genereren bij burgers. En de grondprijs wordt pas na de zomer bekend.’

Klantvriendelijker
Daarom heeft HOP een tegenvoorstel gemaakt: ‘Een ander argument van de gemeente is om verjaring tegen te gaan. Wij willen dat ook voorkomen, maar dan door een huurcontract af te sluiten tegen een symbolisch bedrag van 1 euro per jaar. Dat is veel klantvriendelijker.’ Bewoners zijn volgens Stuut trots op hun eigen woonomgeving en onderhouden het daarom goed. ‘Je bent van de verjaring af en laat ook waardering zien aan de bewoners.’ Stuut vraagt zich af wat er gebeurt als mensen de grond massaal teruggeven. ‘Mensen gaan geen duizenden euro’s betalen voor dat stukje. Het is een puur lokmiddel van de gemeente om te zien wie er toehapt.’

Legaliseren
Inmiddels zijn honderd mensen al aangeschreven waarvan de verjaringstermijn binnenkort afloopt. ‘Mensen hoeven nog geen keuze te maken’, aldus een gemeentewoordvoerder. ‘Maar op deze manier zijn we van de verjaringstermijn af.’ Volgens haar gaat het om zowel grote als kleine percelen. ‘Sommige zijn maar enkele vierkante meters, maar andere wel tientallen.’ Doel is om van illegale gebruikte grond legaal gebruikte grond te maken. ‘Maar we hebben ze nog geen aanbod gedaan.’

Minimumprijs
De gemeente Hellendoorn bevestigt dat ook op groenonderhoud wordt bezuinigd. Hoe de gemeente het groenonderhoud gaat invullen als mensen de grond niet kopen is “afhankelijk van de situatie”. Na de zomer gaat de gemeente bepalen welke van de duizend gevallen ze zelf wil houden en welke ze wil overdragen en wat voor aanbod dan wordt gedaan. ‘Nu is de minimumprijs 70 euro per vierkante meter, maar de ondergrens voor een transactie is duizend euro. Als je maar 2 of 3 vierkante meter hebt, is dat veel te veel. Daar moeten we nog naar kijken.’

Aantrekkelijk
De grond verhuren, zoals HOP wil, is ook een optie en gebeurt zelfs al. ‘Dat is nu vaak tegen een symbolisch bedrag, maar dan vragen we een hogere huur’, aldus de gemeentewoordvoerder. Het is dan ook aantrekkelijker om te kopen. Je maakt de balans dan evenwichtiger.’ De gemeente denkt dat kopen voor mensen aantrekkelijker is, omdat de grond dan meer waard wordt. Mochten mensen er toch vanaf zien dan zal de gemeente eerst kijken of het nodig is om de grond te onderhouden. ‘Het is een probleem dat wel in meer gemeenten speelt.’ Stuut zal zijn motie tijdens het raadsdebat op 4 of 5 juli indienen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wouter de Vos
Vermeende stukken snippergroen verkopen zijn georganiseerde millieudelicten. Ook al omdat het nauwelijks kan gaan zonder list en bedrog. Het leidt dan ook vaak tot problemen en levert daarbij een cumulatie van zichzelf versterkend onrecht op.
Johan Stuut / bekend
13 februari 2012 is dit item een onderdeel van De Slag Om Nederland, VPRO
M. de Jong / juridisch beleidsmedewerker
Na verkoop van de grond gaat het bedrag voor de OZB natuurlijk ook omhoog omdat hetperceel meer waard is geworden.
Op die manier vangt de gemeente twee maal geld voor de stukjes grond. Het verhoogt natuurlijk wel de inkomsten van de gemeente. Slim, maar niet in belang van de burger.
Peter / sr. adviseur
Zelfs drie of vier keer. Verkoop wijzigt namelijk de bestemming niet. Als de bestemming openbaar groen is dan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd in de bestemming tuin. Gebeurt dat op verzoek dan zal voor die wijziging door aanvrager ook in de buidel moeten worden getast. Heb je dan later nog een omgevingsvergunning nodig als je iets wilt bouwen, dan mag je weer betalen. Kassa!!
Niek / jurist
Toch zit er in deze discussie altijd iets onredelijks dat ik het beste kan uitleggen als je de gegevens omdraait en zelf persoonlijk betrokken bent. Ik bedoel, als de buurman van de heer Stuut een stukje grond van hem inpikt en na tig jaar voorstelt om het dan maar voor 1 euro per jaar te verhuren, wordt het meestal toch wel anders ervaren. Sterker nog, ik zou er moordlustig van worden. Maar als het de gemeente betreft moet die de dief nog dankjewel zeggen.
Ik zeg altijd maar: blijf met je poten van andermans spullen af dan hoef je de wereld niet te verbeteren.
Advertentie