Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dijkversterking zonder tuinhuisjes te slopen

In overleg met aanwonenden heeft Hoogheemraadschap Delfland een dijk versterkt zonder alle illegaal erop gezette tuinhuisjes te slopen. Hiermee zijn dure procedures vermeden en is veel tijdwinst geboekt.

19 juli 2013

Hoe versterk je een dijk waar omwonenden (illegaal) van alles op hebben gebouwd of tegenaan hebben gepland? Stuur je de bulldozer of ga je in gesprek en laat je staan wat niet per se in de weg staat? Hoogheemraadschap Delfland koos voor het laatste.

Huisjes, planten en bomen
Vorig jaarmoest het Hoogheemraadschap na een hevige regenbui een noodreparatie uitvoeren aan een dijk langs de Noordeindsevaart bij Berkel en Rodenrijs. Om grotere problemen in de toekomst te voorkomen besloot het schap vervolgens de dijk in zijn geheel op te knappen. Probleem was echter dat de zeventig aanwonenden de dijk in de loop der jaren als verlengstuk van hun achtertuin vol hadden gezet met huisjes, planten en andere zaken. Meestal zonder vergunning, maar hoe dan ook: het stond vaak wel in de weg tijdens de werkzaamheden.

Omgevingsmanager ipv bulldozer

Slopen was een juridische optie, maar volgens woordvoerder Lennart Vroegindeweij van Delfland geen al te aantrekkelijke. Opstand onder de bewoners, langdurige juridische procedures en hoge kosten: er zijn klussen als deze om minder gestrand. Reden voor Delfland om niet de bulldozer maar een speciale omgevingsmanager ter bemiddeling langs de dijk te sturen.

Geen gevaar: geen sloop

In overleg met de bewoners werd gekeken wat er van de bebouwing kon blijven staan, welke bomen moesten worden gekapt en welke planten mochten doorgroeien. ‘In principe zou alles weg moeten, maar we hebben gekeken naar drie dingen: levert het geen gevaar op, kunnen we de dijk schouwen en vervolgens goed onderhouden. Zo ja dan werd het niet gesloopt’.

Goodwill ipv procedures

De bewoners toonden zich volgens de woordvoerder tevreden over de aanpak. ‘Vooral de betrouwbaarheid en het inleven in de belangen van de bewoners werd gewaardeerd’, aldus Vroegindeweij. Grote procedures bleven achterwege. Behalve goodwill leverde deze aanpak daarmee vooral tijdwinst en dus financiële besparing op.

Uitvoering opgeknipt van makkelijk naar moeilijk

Die tijdwinst wist Delfland ook te behalen door het werk niet zoals gebruikelijk in zijn geheel te laten uitvoeren maar op te knippen in fases, zo benadrukt de woordvoerder. ‘Terwijl we nog onderzoek doen naar de moeilijkste stukken in het traject, worden de makkelijkste verbeteringen al uitgevoerd.’

Situatie na algeheel pardon vastgelegd

Om wildgroei op de dijk in de komende jaren te voorkomen heeft Delfland de nieuwe situatie na het algehele pardon per bewoner vastgelegd. ‘Mocht iemand er nog wat extra willen bouwen of planten, dan moeten ze dat bij ons melden. Wij kijken dan of er een vergunning verleend kan worden’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Waar is die goeie ouwe tijd gebleven dat iemand gewoon eens in het jaar kwam schouwen en dan zonodig optrad.
Meppie
Waar is die goede oude tijd gebleven dat illegale bouwwerken gewoon werden afgebroken.

Dit zal ze leren zeg!

Zolang je zorgt niet in de weg staat mag je bouwen wat je wilt.
Advertentie