of 65378 LinkedIn

Dijkhoff wil meer haast van gemeenten met opvang

In asielzoekerscentra zitten nog meer dan 16.000 statushouders die huisvesting moeten krijgen in gemeenten. Zij houden in de azc's bedden bezet van nieuwe asielzoekers.
4 reacties

De opvang en huisvesting van asielzoekers blijft een groot probleem. Gemeenten en provincies moeten sneller leveren, schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Kamer.

Weinig terechtgekomen van afspraak

Vorig najaar sloot het kabinet een akkoord met gemeenten en provincies over het creëren van duizenden nieuwe opvangplekken. Het gaat dan zowel om de eerste opvang van nieuwe asielzoekers als onderdak voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders).

Van de afspraak is tot dusverre weinig terecht gekomen, aldus Dijkhoff. Hij heeft samen met Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de gemeenten een brief gestuurd waarin hij aandringt op het nakomen van de afspraken.

 

Urgent

'De situatie is urgent, anders ontstaat er weer een tekort aan opvangplekken. Het gaat er nu om op tijd van goede bedoelingen en plannen naar opgemaakte bedden te gaan', aldus Dijkhoff. In asielzoekerscentra zitten nog meer dan 16.000 statushouders die huisvesting moeten krijgen in gemeenten. Zij houden in de azc's bedden bezet van nieuwe asielzoekers.


500 miljoen voor gemeenten

Eind vorige maand verklaarde voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat veel van de beloofde huisvesting "in de pijplijn'' zit. Hij zei dat er nog eens goed zou worden gekeken of alle regels werken. Van Zanen deed zijn uitspraken nadat hij een akkoord met het kabinet had gesloten om asielzoekers die hier mogen blijven beter en sneller te laten integreren. Hiervoor krijgen de gemeenten 500 miljoen euro extra, zo werd toen afgesproken. (ANP)


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door joschke op
Ziek wordt je van de regering. De sociale woningbouw ligt praktisch stop en er is al een woningtekort voor de lagere inkomens die nu ineens als concurrent de vluchteling erbij krijgt. Dijkhoff cs wonen niet in de wijken waar ze opgevangen worden. Waar is de tijd van de jaren 70 dat we nog echte politici hadden?
Door Willem op
Misschien dat de heer Dijkhoff ook zijn lokale partijgenoten van de urgentie kan doordringen?
Door Johannes (adviseur) op
De burgers verlangen van de heer Dijkhoff haast met het maken met concrete afspraken die leiden tot het oplossen van de stroom vluchtelingen. De zogenaamde afspraken die nu zijn gemaakt leiden er alleen maar toe dat mensen een andere route gaan zoeken. Dit is de afgelopen dagen al gebleken. De Turkije deal is zo lek als een zeef. Duidelijk is dat Turkije zich weinig aantrekt van de afspraken en alleen ons wil houden aan die onderdelen van de deal die voor hen gunstig is, zoals het opheffen van de visumplicht. Door het opheffen daarvan zal een veel grotere stroom politieke en economische stroom vluchtelingen richting de EU komen. te weten de Koerden en jonge goed opgeleide Turken die Erdogan zat zijn. Wij lossen Erdogan's interne probleem met deze deal op. Zelf laat hij bij de grens op vluchtelingen schieten. En de EU en onze regering kijkt weg en steekt als een struisvogel het hoofd in het zand.
Door Van Geenen (Adviseur) op
Vandaar het afschaffen van de wettelijke regeling van urgentie voor een sociale huurwoning voor deze groep...?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers