of 59761 LinkedIn

Dijken in Noord-Holland mogen worden versterkt

De Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam mogen worden versterkt. Dat bepaalde de Raad van State.
Reageer

De Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam mogen worden versterkt. Dat bepaalde de Raad van State woensdag. Die vindt de dijkversterkingen nodig omdat de dijken ‘niet meer aan de normen voor waterveiligheid voldoen, terwijl in het achterland zo’n 1,2 miljoen mensen wonen’.

Schade aan landschap
Onder meer Stichting Zuyderzeedijk en omwonenden hadden beroepschriften ingediend tegen de plannen. Zij zijn bang voor schade aan het landschap en de cultuurhistorisch waardevolle dijken, die bij elkaar zo'n 30 kilometer lang zijn.

Gevolgen aanvaardbaar
De Afdeling bestuursrechtspraak vindt de eventuele gevolgen van de dijkversterkingen voor de natuurgebieden aanvaardbaar. In een speciale beoordeling zijn die gevolgen ook inzichtelijk gemaakt. Zo is bijvoorbeeld ingegaan op de toename van stikstof, dat effect kan hebben op de natuur.

Beschermd
Met de dijkversterkingen moet het gebied de komende tientallen jaren beschermd zijn tegen overstromingen. Ruim honderd jaar geleden werd een groot aantal plaatsen in Noord-Holland getroffen door een watersnoodramp toen door een storm op tientallen plekken de dijken doorbraken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.