of 59318 LinkedIn

Dijk in Duitlsand risico voor Nederland

Het waterschap Rijn en IJssel beheert onder andere het Nederlandse deel van een dijkring die zich tot in Duitsland uitstrekt. Deze ring is van cruciaal belang voor de hoogwaterveiligheid in Nederland. Als hier een dijk breekt, bestaat het risico dat andere ringen landinwaarts ook doorbreken.
5 reacties

Als aan de Duitse kant van de grens in het stroomgebied van de Rijn een dijk doorbreekt, kan het oosten van Nederland tot aan Zwolle onder water komen te staan. Dan zouden er honderden doden vallen en tientallen miljarden euro's aan schade ontstaan.

Dijkringen
Dat blijkt uit recente cijfers van het waterschap Rijn en IJssel. Dit schap beheert onder andere het Nederlandse deel van een dijkring die zich tot in Duitsland uitstrekt. Deze ring is van cruciaal belang voor de hoogwaterveiligheid in Nederland. Als hier een dijk breekt, bestaat het risico dat andere ringen landinwaarts ook doorbreken.

Beschermingsnorm
De Rijn komt bij Spijk ons land binnen. Spijk valt in de zogenoemde dijkring 48, die voor de helft in Duitsland ligt. Dijkring 48 is volgens het ministerie van Infrastructuur van nationaal belang. Door klimaatverandering zal de Rijn in deze eeuw steeds meer water gaan afvoeren. Om het risico op overstromingen te verkleinen, presenteerde het kabinet in september het Deltaprogramma. Daarin staat dat vrijwel alle rivierdijken versterkt moeten worden, maar voor dijkring 48 ligt de beschermingsnorm nog 30 keer hoger dan voor andere dijken.

Afhankelijk van Duitsland
Nederland is sterk afhankelijk van maatregelen in Duitsland. Als dijkring 48 daar niet op orde is, heeft dijkverzwaring in Nederland geen zin. Duitse en Nederlandse waterbeheerders en bestuurders praten volgende week in het Duitse Rees over de hoogwaterplannen die Duitsland heeft. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Vroeger kwam de Rijn bij Lobith het land binnen, maar okay, Spijk is inderdaad het eerste dorpje. In ieder geval is hier weer eens iemand aan het woord die een vette boterham verdient aan de momenteel zo heersende angstcultuur. Bij een goed waterbeheer met onderlopende uiterwaarden zullen hooguit huizen en straten onder water komen te staan. Het is wel een reden om in plaats van die bureaucratische, Europese marathonvergaderingen eens als gemeentebestuurders uit de grensregio bij elkaar te gaan zitten. Duitsland zit te springen om meer te investeren. Niet lullen, maar dijken versterken en de rievieren hun vrije loop laten.
Door Wessink op

als hier de revieren breed genoeg zijn , is er niets aan de hand.

waterschap zit zeker weer om geld verlegen !!!

Door Mea Moresz op
Uitruilen voor tolheffing, Zo werkt de politiek, omdat dit thema onvermijdelijk in Berlijn ter sprake komt. De Duitse binnenlandse waterdienst staat onder budgetaire druk.
Door Ra op
Je zal maar aan een rivier wonen, heb je fantastisch uitzicht.
Door Ben van Dieren (Gepensioneerd ambtenaar en trainer/docent) op
Als het met de dijken in Duitsland net zo is gesteld als met de bruggen, ziet het er niet goed uit!