Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Di Rupo vraagt aan Rutte om ontpolderen Hedwigepolder

Premier De Rupo van België heeft aan Premier Rutte gevraagd om de Hedwigepolder alsnog te ontpolderen.

18 januari 2012

België vindt dat Nederland de Scheldeverdragen zo snel mogelijk moet uitvoeren en de Hedwigepolder onder water moet zetten. De federale Belgische regering steunt daarover het standpunt van de Vlaamse regering, zei premier Elio Di Rupo woensdag na afloop van een gesprek met premier Mark Rutte.

Alternatief
Di Rupo zei dat hij namens Vlaanderen bezorgdheid heeft overgebracht over de onenigheid over de Hedwigepolder. Nederland wil niet ontpolderen en zoekt naar andere manieren om de natuur te compenseren voor het uitdiepen van de Westerschelde. Over een alternatief, waarbij De Welzinge- en Schorerpolder nabij Vlissingen onder water gaan, wordt momenteel een discussie gevoerd met de Europese Commissie.


Andere manier

Rutte zei dat het kabinet staat voor zijn handtekening. ,,Wij komen altijd internationale afspraken na, maar wij denken dat op een andere manier te kunnen doen dan letterlijk staat opgeschreven in verdragen.''


Oplossing

Di Rupo verwacht dat er mogelijk volgende week een oplossing komt. Nederland heeft steeds beloofd voor eind januari te reageren op de kritiek uit Brussel. Vlaanderen dreigt mogelijk 250 tot 785 miljoen euro schade te lijden als Nederland de Hedwigepolder niet onder water zet. Rutte ontkende dat Vlaanderen claims heeft neergelegd bij Nederland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Juan van der Roest
Het schijnt trouwens dat het gewenste uitdiepen van de Westerschelde uiteindelijk geen zin heeft. Dit omdat één van de (auto)tunnels onder de Schelde door (bij Antwerpen) te ondiep gelegen is, zodat er alsnog een "drempel" in de vaarroute aanwezig is(dit verhaal heb ik op het Provinciehuis van Zeeland gehoord).
Advertentie