Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Deventer haalt energie uit toilet

Toiletbezoekjes in de nieuwbouwwijk Steenbrugge in Deventer moeten in de toekomst energie gaan opwekken. Dat is althans het plan van het waterschap Groot Salland.

31 augustus 2009

Vergisting
Samen met Saxion Hogescholen en Tauw onderzoekt het waterschap de aanleg van een aparte persleiding van de zuiveringsinstallatie in Deventer naar de wijk. 'Met vacuümtoiletten zoals bekend uit vliegtuigen of wc's waarbij urine en ontlasting gescheiden in het riool komen, wordt de ontlasting dan rechtstreeks aangevoerd naar onze vergistingtanks. Daar wordt alles omgezet in energie', aldus een woordvoerder van het waterschap maandag.

 

Energie en warmte
Normaal komt alleen het eindproduct van de rioolzuivering uit op de slibtanks. 'Daar komt slib terecht. Doordat de ontlasting zonder of vrijwel zonder water wordt aangevoerd, kan het rechtstreeks deze tanks in.' Volgens een woordvoerder van adviesbureau Tauw moet de extra leiding op enkele honderden huizen worden aangesloten. 'De vergisting kan zowel energie als warmte opleveren. Die warmte kun je dan weer terugleveren aan de wijk.'

Onderzocht wordt ook of het gft-afval uit de wijk op de persleiding kan worden angesloten. In 2010 zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie