of 64204 LinkedIn

‘Dertig procent beschermd grondgebied is hier te veel'

Dertig procent van het land- en zeeoppervlak van de Europese Unie moet tegen 2030 een effectieve bescherming hebben, bouwend op de Natura 2000 gebieden, stelt de Europese Commissie in de biodiversiteitsstrategie tot 2030 voor. Het Europees parlement wil steviger dwang: een miljoen soorten zijn in gevaar, bovenop de zestig procent waarmee het aantal wilde soorten de laatste veertig jaar gedaald is.

Dertig procent van het land- en zeeoppervlak van de Europese Unie moet tegen 2030 een effectieve bescherming hebben, bouwend op de Natura 2000 gebieden, stelt de Europese Commissie in de biodiversiteitsstrategie tot 2030 voor. Het Europees parlement wil steviger dwang: een miljoen soorten zijn in gevaar, bovenop de zestig procent waarmee het aantal wilde soorten de laatste veertig jaar gedaald is. Maar voor het dichtbevolkte Nederland is dertig procent wel aan de hoge kant.

Neergang

Juist omdat die neergang in het aantal soorten niet is gestopt, in de vorige strategie tot 2020, wil het EP een wet vergelijkbaar met de klimaatwet. Een resolutie met die strekking is aangenomen door het Europees parlement dat deze week weer in Straatsburg vergadert. Maar de Europese Commissie wil in haar voorstellen niet zo ver gaan: de Europese Commissie zegt dat het de bescherming van de biodiversiteit goed volgt en dat de lidstaten de strategie hebben aanbevolen. De Europese Commissie wil de strategie verder met hen uitrollen en er over rapporteren in het Europees Parlement.

 

Meer geld

Ook wil het Europees Parlement dat er meer geld beschikbaar komt dan de 20 miljard per jaar die de Europese Commissie voorstelt, waarmee onder meer drie miljard bomen moeten worden geplant.  In die strategie staan tal van andere maatregelen die effect hebben op lokale en regionale overheden. De EC stelt voor het gebruik van landbouwgif te verminderen, waar het Europees Parlement een verbod per december 2022 wil van glyfosaat. Ook betekent de strategie nieuwe druk om groener te bouwen in  steden. Groene infrastructuur en natuur-gebaseerde oplossingen moeten in stedelijke planning worden meegenomen, vinden de EU-instellingen, ook in het ontwerp van gebouwen, publieke ruimten en infrastructuur. De Europese Commissie werkt met het Covenant of Mayors, een Brusselse groene beweging van burgemeesters, aan acties voor biodiversiteit en strategieën voor een nieuw Groen Stedelijk Akkoord.

 

Banen door natuurbescherming

Overigens kost meer natuurbescherming niet alleen geld. Het levert ook economische winst op. De Europese Commissie becijfert dat meer investeringen in natuur 500.000 banen oplevert in de Europese Unie. Als meer biologische landbouw wordt toegepast, een andere wens van de Europese Commissie, levert dat nog eens tien tot twintig procent meer banen op per hectare.

 

Drenthe: zorgen om uitbreiding natura2000

Een woordvoerder van de provincie Drenthe zegt meer eisen aan vergroening in steden wel haalbaar zouden kunnen zijn. Maar de eisen van dertig procent beschermd grondgebied lijken in ieder geval te hoog voor een dichtbevolkt gebied als Nederland, ook voor Drenthe, zegt zij. De provincie komt daar ook niet aan. In Nederland is ongeveer dertien procent van het grondgebied beschermd, zegt Drenthe. In Nederland is de aanwijzing van Natura 2000-gebieden vaak reden voor politieke strijd.

 

Ambities

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) vindt de ambities die het Europees Parlement uitspreekt mooi. `Maar het belangrijkste is dat ze ook echt in de praktijk worden gebracht´ zegt de Europarlementariër die zich eerder al fel tegen de inzet van glyfosaat keerde. ´Al in 2006 maakte de EU plannen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan, maar nu - vijftien jaar later – sterven nog steeds massaal dier- en plantsoorten uit. Maar liefst een miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd.´

 

Bomen tellen

Ook Mohammed Chahim (PvdA) benadrukte dat biodiversiteit meer is dan het tellen van bomen. En die horen niet in de verbrandingsoven bij een biomassacentrale, vindt Bas Eickhout van GroenLinks. Wat er moet gebeuren is de bevolkingsgroei een halt toeroepen, meent Dorien Rookmaker, onafhankelijk Europarlementariër. ´Maar voor deze resolutie stemmen, is het enige wat ik kan doen´, zei ze. Andere EU-instituties hoeven geen uitvoering te geven aan een resolutie van het Europees Parlement, een resolutie is een niet-bindende oproep tot wetgeving. Maar het vormt wel een politiek signaal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico Slagter (wethouder) op
Hier weer een mooi voorbeeld van besluitvorming die genomen wordt vanwege verkeerde aannames. komen de mensen die deze besluiten nemen wel eens achter hun buro vandaan? Als de bestuurders eens meer zouden kijken en luisteren wat er werkelijk in de natuur gebeurt dan kom je niet tot dit soort besluiten. de besluiten die nu genomen worden hebben grote gevolgen voor onze wereld wijde voedsel voorziening. als Europa hiermee doorgaat creeeren wij een groot voedsel te kort en worden wij steeds meer afhankelijk van de landen buiten Europa. nu weten wij hoe ons voedsel geteeld wordt maar van wat er van buiten Europa komt is dit niet bekend. Regeren is vooruit zien en is niet gebaat bij emotie en korte termijn poltiek. Wanneer gaan de ogen van de heer Timmermans? Laten wij hopen van op zeer korte termijn zodat wij een wereld ramp kunnen voorkomen.
Door Van Oeveren (IT specialist) op
Eindelijk een Europarlementariër (Dorien Rookmaker) die stelt dat bevolkingsgroei een halt moet worden toegeroepen. Eindelijk een Europarlementariër die geen ideologische waas voor haar ogen heeft. Weg met de kletsmajoren van Groen Links en D’66, lang leven Dorien Rookmaker.