Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Den Haag wil snelle aanpak lood in leidingen

De gemeente Den Haag wil dat vastgoedeigenaren gaan onderzoeken of in hun panden loden leidingen aanwezig zijn en ze gaan vervangen als dat het geval is. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

21 juli 2020
shutterstock-120988663.jpg

De gemeente Den Haag wil dat vastgoedeigenaren gaan onderzoeken of in hun panden loden leidingen aanwezig zijn en ze gaan vervangen als dat het geval is. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Campagne

De gemeente start met een campagne om met name particuliere woning- en pandeigenaren bewust te maken van de risico’s van loden leidingen en ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid om die leidingen te verwijderen. Daarnaast gaat de gemeente watermonsters nemen van panden in gemeentelijk eigendom die voor 1960 zijn gebouwd.

Vervangen

Sinds 1960 is het al niet meer toegestaan om lood te gebruiken in waterleidingen in nieuwbouw, maar in veel gebouwen van voor die tijd werden de leidingen in de afgelopen zestig jaar nog volop gebruikt. Een groot deel is inmiddels vervangen, maar experts schatten dat er nog steeds loden leidingen liggen in een deel van 100.000 tot 200.000 panden. Vaak zijn de leidingen in woningen en scholen wel vervangen, maar liggen er onder de grond nog steeds aanvoerleidingen van lood. In Amsterdam bleek dat in een aantal buurten daardoor lood in het drinkwater aanwezig was, waarna de gemeente actie ondernam om eigenaren aan te zetten tot vervanging. Ook in Utrecht bleek begin dit jaar een aantal scholen nog steeds voorzien te zijn van loden leidingen. Uit een enquête van de NOS bleek in februari dat meer dan 150 gemeenten niet wisten of er gebouwen zijn met loden leidingen.

Verbod

En ook al is het gevaar voor de volksgezondheid al tientallen jaren duidelijk, er is nog steeds geen verbod op het gebruik van loden leidingen. De vijf grootste steden zouden daar het liefst verandering in brengen. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag stuurden daarover eind juni nog een brief over naar minister Ollongren (BZK). De overheden en de minister gaan daar binnenkort over in gesprek, meldt Den Haag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Inderdaad, dat risico is al tientallen jaren duidelijk. Het is vrijwel nihil.



Weer een stelletje politici die zich als domme gansjes gedragen. Ondertussen weten die domme gansjes niet hoe ze systeemrisico's als klimaat en Corona aan moeten pakken.
Advertentie