Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Den Haag verdicht rond stations

De gemeente Den Haag wil de komende jaren 10.000 nieuwe woningen creëren in hoogbouw rond stationsgebieden. Wethouder Boudewijn Revis (Wonen en Stadsontwikkeling, VVD) presenteerde dinsdag de gebiedsagenda’s die dat mogelijk moeten maken.

09 januari 2019

De gemeente Den Haag wil de komende jaren 10.000 nieuwe woningen creëren in hoogbouw rond stationsgebieden. Wethouder Boudewijn Revis (Wonen en Stadsontwikkeling, VVD) presenteerde dinsdag de gebiedsagenda’s die dat mogelijk moeten maken.

Ruimteprobleem

De stad verwacht dat de bevolking zal stijgen met circa 5000 per jaar tot 630.000 in 2040. Dat betekent een groei van zo’n 10.000 woningen de komende 20 jaar. Maar het grote probleem van de Hofstad is het gebrek aan ruimte. Den Haag is ingesloten door de zee en andere gemeenten, en heeft nauwelijks een snippertje vrije ruimte over. De Vinexlokaties Ypenburg en Leidschenveen zijn inmiddels volgebouwd. De enige plek waar nog ruimte is, is rond de stations CS, Holland Spoor (HS) en Laan van NOI en in de oude industriële spoorzone Binckhorst. Op die laatste locatie wordt op dit moment ook al druk gebouwd.

Radicaal

‘Helder en radicaal’, noemt de gemeente de Haagse aanpak. Met de keuze voor groei middenin de stad valt er veel te winnen, stelt ze. De stationsgebieden zijn nu vaak onaantrekkelijke plekken in de stad. “De combinatie van aantrekkelijke hoogbouw, dichtbij het station en veel groen zorgt ervoor dat hier straks met plezier wordt gewoond, gewerkt en geleefd.” Naast woningen moeten de stationsgebieden ook ruimte bieden aan nieuwe werk- en ontmoetingsplekken. Het stadsbestuur wil dat het een stedelijke omgeving wordt, maar ook met ruimte voor groen. Dat betekent vooral hoogbouw. Revis: “We kunnen dit alleen doen als de beschikbare ruimte beter wordt benut en moeten dus de hoogte in.” Door in de stationsgebieden te bouwen moet de druk op de rest van de stad minder worden. Er komt geen nieuwe Vinexwijk, belooft de wethouder.

Herontwikkelen

De grootste bouwvolumes komen rond station HS, waar plaats is voor maximaal zevenduizend woningen bij de gebouwen van de Haagse Hogeschool. Rond CS en Laan van NOI worden ook bestaande gebouwen herontwikkeld tot woningen. Zo komt het conservatoriumgebouw bij het centraal station vrij en worden er nieuwe woontorens gebouwd tussen de bestaande hoogbouw. Op Laan van NOI wordt het voormalige ministerie van SZW, een enorm kantoorgebouw, nu al verbouwd tot woningen. De gemeente wil daarop aansluiten met meer woningbouw op lege plekken.

Signaal

Met de gebiedsagenda’s wil de gemeente vooral de markt een signaal geven dat initiatieven die passen binnen de visie ruim baan krijgen van de gemeente. Revis: ‘De kranten staan vol van de problemen op de woningmarkt. Den Haag wacht niet. De plannen zijn gemaakt, zodat snel de schop de grond in kan en er straks voor veel Hagenaars extra woningen beschikbaar zijn.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inez
Den Haag heeft nauwelijks een snippertje vrije ruimte? Laat me niet lachen!

Ik ken geen andere stad die zo ruim is opgezet. In Leiden overwegen ze serieus om de middenberm van een weg vol te bouwen!
H. Wiersma / gepens.
Vooral doen, maar niet zo dat burgers moeten genieten van lawaai makende treinen.
Advertentie