of 59329 LinkedIn

Den Haag ‘legaliseert’ kamerverhuur

Reageer
De gemeente Den Haag heeft de regels voor kamerbewoning verruimd. Door afschaffing van de leefmilieuverordering en versoepeling van de huisvestingsverordening kunnen in Den Haag voortaan eenvoudig kamers legaal verhuurd worden. Voorheen was er ‘vrijwel geen’ legale kamerhuur in Den Haag.

Malafide verhuurders
Bij controles en zogenoemde handhavingsacties kwam de gemeente de laatste jaren veel missstanden en schrijnende situaties tegen, zegt woordvoerder Irene Sloof. ‘Malafide verhuurders zetten veel mensen voor veel geld in kleine ruimten. Dat levert onveilige situaties op. Maar ook voor bijvoorbeeld studenten was het haast niet mogelijk om legaal een kamer te huren in Den Haag omdat met name de leefmilieuverordering legale verhuur praktisch niet toeliet.’

 

Regulering
Door de regels voor verhuur zodanig te verruimen dat op elk adres in Den Haag minstens twee kamers verhuurd mogen worden, hoopt de gemeente het aanbod van betere en betaalbare huisvesting te vergroten. ‘Bovendien verdringen we de malafide verhuurders ermee omdat de huurders niet langer aangewezen zijn op illegale kamerverhuur,’ zegt wethouder Marnix Norder van Wonen. Mensen die een of meerdere kamers willen verhuren hoeven voortaan enkel een ‘onttrekkingsvergunning’ nodig, maar die wordt volgens de gemeente gemakkelijk gegeven. ‘Je vult een formulier in, betaalt leges en dan is het snel klaar,’ zegt Sloof. Wel komt er mogelijk nog een controle aan huis of de kamers in orde zijn.

Probleemwijken
Enkel in een aantal ‘aandachtswijken’, zoals de Schilderswijk en Transvaal, mogen per adres maximaal twee kamers verhuurd worden. ‘Dat is beter voor die wijken,’ meent de gemeente. In de rest van de stad geldt die beperking niet. Wel gelden er extra brandveiligheidseisen bij meer dan vier kamerbewoners in één pand. Daarnaast geldt dat iedere bewoner minimaal 14 vierkante meter gebruiksoppervlakte moet hebben.

 

Expats
Volgens de gemeente Den Haag, die zich graag afficheert als internationale stad, heeft de verruiming van de verhuurregels voor hele verschillende groepen voordelen. Niet alleen studenten en starters maar ook expats en arbeidsmigranten moeten nu sneller een betaalbare en goede kamer in de stad vinden. Voor meer informatie heeft de gemeente een site ingesteld: www.haagsekamervragen.nl

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.