of 61441 LinkedIn

De beleefbare gebiedsvisie: een wandelroute met QR-codes

De visie op het nieuwe stadsplan in Capelle verschijnt in beeld als je op de huidige locatie de qr-code in de stoeptegel scant.
De visie op het nieuwe stadsplan in Capelle verschijnt in beeld als je op de huidige locatie de qr-code in de stoeptegel scant.

De omgevingsvisie voor gemeenten is verplicht, maar vormvrij, zo staat het vooralsnog in de Omgevingswet. En dus gaan gemeenten op eigen wijze aan de slag met hun visie op de leefomgeving. In Capelle aan den IJssel lees je de visie met een QR-code, ter plekke op straat.

In Capelle bedenkt het team van wethouder Dick van Sluis (Leefbaar Capelle, ruimtelijke ordening) geen visies vanachter het bureau; ze gaan de straat op, handen uit de mouwen, ideeën opgraven uit de stad. Onlangs lanceerde de gemeente de, in eigen woorden, eerste beleefbare gebiedsvisie van Nederland. En beleefbaar anno 2016, dat is een wandelroute door de stad met je smartphone, waarbij de plannen voor het nieuwe centrum, duurzame woonwijken en groene infrastructuur op het schermpje aan je voorbij komen.

 

Drieduizend keer bezocht

Sinds de lancering eind september is de CentrumExpeditie al drieduizend keer bezocht; nog eens 2500 mensen haalden een papieren routebeschrijving op. Dat is wel anders dan het handjevol mensen dat normaal gesproken de moeite neemt om in het gemeentehuis of online een gebiedsvisie te bestuderen. Leuker ook, om met de geur van versgebakken wafels tussen de kraampjes van de weekmarkt via het telefoonscherm een kijkje te nemen op het toekomstige stadsplein. Waar het plompe bankgebouw heeft plaatsgemaakt voor spelende kinderen in een waterpartij en een hippe winkelstrip.

 

Wie de tijd neemt om de aanvullende informatie te lezen, komt alles te weten over de facelift van het metrostation, vergroening van de openbare ruimte en de verbinding tussen plein en winkelcentrum. Maar we kunnen ook door: een klik verder is de routebeschrijving naar de volgende QR-code in een stoeptegel. De route van bijna vijf kilometer voert langs negen ontwikkellocaties, waaronder woonwijken, parken en een oud industrieterrein, waar welstandsvrij wonen en werken vorm krijgt.

 

Lades vol plannen

Wethouder Van Sluis is content met de interactieve presentatie van de Capelse toekomstplannen. Maar ook de weg daar naartoe was nieuw in zijn gemeente. ‘Er lagen lades vol plannen, maar er gebeurde niets. Harde kengetallen uit structuurvisies en bestemmingsplannen gaven een diffuus beeld. Was er wel voldoende nagedacht over wat we willen met onze stad? En wat vinden bewoners ervan?’ De gemeente besloot om met die laatste vraag de stad in te gaan en organiseerde in anderhalf jaar tijd meer dan vijftig bijeenkomsten.

 

Lees in Binnenlands Bestuur nr. 22 meer over de Capelse gebiedsvisie. En over de gezamenlijke omgevingsvisie voor het Kromme Rijngebied, die drie gemeenten samen opstellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Trevor op
Wandelroutes deed je "vroeger" ook wel met een wandelrouteboekje. Daarin was het ook prima mogelijk om en toelichting te geven op markante objecten langs de route. Geen QR-codes of apps of zo nodig, Het wordt hoog tijd om de "belevenis"-prietpraat te onttoveren.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners