Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

De Al Gore van het lokale bestuur

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft vorige week vijf wethouders uit ‘groene’ gemeenten tot klimaatambassadeurs benoemd. Als ware Al Gores van het lokale bestuur zullen zij de noodzaak uitdragen om in actie te komen voor het klimaat.

10 juli 2008

Spaarlamp erin, waterbed graadje koeler, aardappel afgietsel over de geraniums. Ziehier wat wij burgers doen om duurzaam te leven. Maar hoe bestrijden gemeenten global warming?

 

Noodzaak
In een klimaatakkoord met het rijk beloofden ze snel maatregelen te nemen. De VNG benoemde vorige week vijf klimaatambassadeurs, wethouders uit ‘groene’ gemeenten. Zij moeten ‘de noodzaak uitdragen om in actie te komen voor het klimaat’.

 

Ambitie
Eén van de vijf is de Apeldoornse wethouder Michael Boddeke (GroenLinks, Milieu en Duurzaamheid). Hij zal zich vooral inspannen voor duurzaam inkopen, bevorderen van een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie, energiezuinige (openbare) verlichting en duurzaam beleggen. Wordt Boddeke de Al Gore van het lokale bestuur? ‘Dat is wel de ambitie die ik heb!’, roept hij enthousiast. ‘Duurzaamheid is precies waarmee ik aan het eind van deze college periode het verschil hoop te hebben gemaakt.’

 

Aansporing
Hoe pak je dat aan? Boddeke: ‘Ik ben érg van de inspiratie. Ik wil het tempo erin krijgen, door gemeenten aan te zetten tot competitie op klimaatgebied. Door te laten zien dat het kán, in de vorm van bijzondere projecten: kijk zó hebben we dit geregeld en dit is het effect. Een goed voorbeeld is nog altijd de beste aansporing. Niet alleen voor andere gemeenten, maar ook voor onze burgers.’

 

Lees meer:
Mooier Nederland laat op zich wachten (09/05/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie