of 63966 LinkedIn

Datum Omgevingswet nog steeds onzeker

De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Ollongren nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.

De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.

Ervaring

De datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet staat gepland op 1 januari 2022, nadat het vorig jaar door minister Ollongren een jaar vooruit werd geschoven. Vanwege de coronamaatregelen bleek het te ingewikkeld voor overheden om voldoende ervaring op te doen met het testen van het digitale stelsel (DSO), een cruciaal onderdeel voor de dienstverlening in de nieuwe wetgeving.

 

DSO

Vooral in de Eerste Kamer bestaan zorgen over de haalbaarheid van de invoeringsdatum, en daarom beloofde de minister dat er eerst aan een aantal randvoorwaarden moest worden voldaan voordat de wet van kracht kan worden.  Die gaan vooral over de werking van het DSO, bijvoorbeeld of elke gemeente of provincie straks in staat is om een aanvraag of melding van een burger of bedrijf vanuit de landelijke voorziening van het DSO te ontvangen en af te handelen. Ook moeten overheden hun omgevingsplan kunnen aanpassen aan de nieuwe wet, om vertragingen bij ruimtelijke plannen te vermijden.

 

Alternatieven

Ollongren stelde in een brief aan de Kamer vorige maand dat ze nadenkt over tijdelijke alternatieven als andere voorwaarden niet worden gehaald, zoals de eis dat alle provincies en het rijk een vastgestelde omgevingsvisie hebben, dat provincies een omgevingsverordening hebben vastgesteld en gepubliceerd in het DSO en dat alle decentrale overheden kunnen werken met het projectbesluit.  

 

Te vroeg

In een gezamenlijke verklaring zeggen de koepels dat er tijdens het overleg is gesproken over de inzet van die tijdelijke alternatieve maatregelen om de inwerkingtreding mogelijk te maken. Maar volgens de partijen is het nu nog te vroeg om hier een beslissing over te nemen. ‘De komende weken worden gebruikt om meer zekerheid te krijgen over de impact en effecten van deze tijdelijke maatregelen. Dit gebeurt in nauw overleg met overheden en de bestuurlijke partners.’

 

Eerste Kamer

In een overleg op 11 mei spreekt de Eerste Kamer opnieuw over de Omgevingswet. De komende dagen komt Ollongren nog met een Kamerbrief waarin ze de conclusies uit dit overleg nader zal toelichten. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.Pluim op
Omgevingswet c.s. exit!!! Weg met die rotzooi!
Door raaf (toetser) op
"Alles" om het makkelijk te maken.
Laten we gewoon de vrijheden en rechten van iedereen respecteren, zonder die van een ander met toepassing van zg. participatie plat te walsen met normverlagingen.
Door Ducky (Ambtenaar) op
De Omgevingswet is bedacht in een tijdsperiode (Rutte I) waarin neoliberalisme hoogtij vierde als dominante kijk op politieke, maatschappelijke en economische vraagstukken. Het adagium was participatie, privatisering en bezuinigen. Zelfs Rutte heeft toegegeven dat dit inmiddels achterhaald is en we hier te ver in zijn doorgeschoten. Je zou kunnen redeneren dat hij hiermee impliciet zegt dat de Omgevingswet niet meer past in het huidige tijdsframe.
Door Bert deRooij (veiligheidsadviseur) op
Naast vaccineren, vaccineren, vaccineren.......................moeten we ook bouwen, bouwen, bouwen, zonder veel regelgeving als we tenminste 1 miljoen woningen willen neerzetten de komende jaren !!
Door Jan op
Deze monsterlijke wet nooit in werking laten treden, is de beste oplossing. Zie hoe het in Nieuw Zeeland is mis gegaan met een vergelijkbare wet.
Door Opmerker (orig) (burger) op
Zelfs ik begin nu te kapseizen in het zicht van de Omgevingshaven.
Te weinig vertrouwen valt te stellen in de huidige ontwikkelingen (startdatum), waarvan ik niet zo ver verwijderd ben....
Dan maar een jaar uitstellen weer en de tijd nemen om goed te regelen EN TE CONTROLEREN.
Door WJB (adviseur) op
Ik vrees dat Kajsa Ollongren te licht en te slordig is om dit uitermate complexe dossier van de Omgevingswet goed te introduceren bij alle overheden in Nederland, laat staan dat er straks van een betrouwbare uitvoering sprake zal zijn. Functie elders!
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Op dit soort projecten is de rijksoverheid niet meer serieus te nemen. Torenhoge ambities en volstrekt onvoldoende inzicht over de wijze waarop dit kan worden gerealiseerd. Begin eerst eens met deugdelijke centrale registraties op te bouwen voor de BRP - sociale zekerheid en wonen. En ga werken aan een betrouwbare en degelijke loketfunctie van de gemeente in deze centrale voorzieningen (die voor elke Nederlander gelijk zou moeten zijn). Maar zoals gewoonlijk blijft men steken in houtjes touwtjes oplossingen die niet of nauwelijks betrouwbaar werken. Dat het 2021 is zou je aan dit geklungel niet zeggen.
Door Criticus op
Ik herhaal mijn reactie bij het artikel in maart:
Dus als ik het goed lees zijn er 5 minimumeisen, maar als daar niet aan voldaan wordt, moet er een halfbakken noodoplossing voor zijn, en dan kan de Omgevingswet toch ingevoerd worden. Dan stellen ze niet veel voor als minimumeisen lijkt mij.
Soort van: ik bestel een auto met als minimumeis dat hij kan rijden, maar als noodoplossing vind ik duwen ook akkoord....
Veel absurder kan het niet worden volgens mij.