of 59082 LinkedIn

D66 wil weer bruisende binnensteden

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleit ervoor om leegstand aan te pakken door creatieve ondernemers de ruimte te geven en leegstaande ruimtes tijdelijk te vullen met zogeheten 'pop-up'-winkels.
5 reacties

Gemeenten moeten hun uiterste best doen om de binnensteden bruisend en leefbaar te houden. Die boodschap geeft Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) in een notitie die hij vrijdag presenteert waarin hij een aantal mogelijkheden en goede voorbeelden op een rijtje zet.

Gezelligheid
Leegstaande winkelpanden geven aan dat ondernemers het moeilijk hebben. Ze hebben last van het slechte economische tij en merken dat winkelen op internet populairder is geworden. Maar veel mensen houden juist van de gezelligheid van een binnenstad, vindt Verhoeven. De wethouders die na de gemeenteraadsverkiezingen aantreden, kunnen zich op dat vlak dan ook onderscheiden, denkt hij.

Oude stadscentra
,,Bijvoorbeeld door de oude binnensteden op te knappen in plaats van nieuwe vierkante meters bij te bouwen. Sommige dorpen en steden doen dit al en het heeft effect. Mensen komen graag in de oude stadscentra, voor een spontane aankoop of een gezellige borrel.''

Pop-up winkels
Verhoeven pleit ervoor om leegstand aan te pakken door creatieve ondernemers de ruimte te geven en leegstaande ruimtes tijdelijk te vullen met zogeheten 'pop-up'-winkels. Verder kan de bereikbaarheid van de binnensteden doorgaans beter, niet alleen voor wie met de auto komt, maar ook voor fietsers en reizigers met het openbaar vervoer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door S.Taal op
zit zelfs te denken dat we moeten oppassen dat de extra WMO-gelden die niet ge-oormerkt hoeven te worden van deze Paars II-club (Plasterk: 'de gemeenteraden houden dit wel goed in de gaten. En als dat niet gebeurt dan zullen de kiezers dat na 4 jaar wel laten merken..............) niet misbruikt zullen worden door creatieve bestuurders. Een beetje creatieve bestuurder zal ongetwijfeld wel een makelaars-verhaaltje kunnen bedenken dat investeren in een bruisend centrum de lichamelijke en geestelijke gezondheid van haar burgers ten goede zal komen.
Door S.Taal op
Onvoorstelbaar. Zou Verhoeven echt niet door hebben dat de ellende juist veroorzaakt is door de het neo-liberale haleluja-beleid al die jaren? Een beleid dat D'66 voorstaat en het liefst elke vorm van zekerheid (= vertrouwen) economisch wil afbreken. Past in het rijtje: 'Koop eens dat huis, koop eens die nieuwe auto, de VOC-mentaliteit. Het levert ons vooral een schat aan klassiekers op.
Door henk op
Gelukkig gaat Kees nu ook voor de binnenstad. Op zijn site staan ook een paar ambities " ik een bijdrage wil leveren aan de enorme uitdagingen waar we ons land staat. We moeten Nederland gereed maken voor de toekomst door iedereen toegang te geven tot de school, de baan en het huis dat bij hem/haar past. En dat op duurzame wijze zonder een dominante overheid. Het gaat immers om mensen.

Natuurlijk zet ik me in voor een ondernemend Nederland met ruimte voor bedrijvigheid. Maar ook wil ik de sociale verbrokkeling in ons land verminderen door verschillende groepen dichter bij elkaar te brengen: jong en oud; (kans)arm en (kans)rijk; stad en platteland; autochtoon en allochtoon. Dit door iedereen dezelfde kansen te bieden. Erg belangrijk daarbij is het overbruggen van de grote afstand tussen mensen en politici. Want om te slagen moet politiek dicht bij de mensen staan. Dat wil ik realiseren door naar de mensen toe te gaan. Om te horen hoe het gaat en met een aanstekelijke boodschap."

Kees weet blijkbaar niet dat veel mensen op de armoede grens zitten. En geld geen koopkracht en zonder koopkracht geen winkels. Zo simpel is het....... Maar verhoeven zoekt het elders...... hoog in de wolken
Door de horde op
Gezellig worden de binnensteden nooit meer, van gesluierde zoontjesfabrieken wordt niemand vrolijk.
Door Nobby (animal cop) op
Weer zo'n popie-jopie verhaal van een neo liberaal. Feit is dat de binnensteden verloederen en winkels leeg staan door huisjesmelkers en pandjesbazen die ook tijdens de crisis veel en veel te geld vragen aan potientiele huurders. D66 moet de oplossing dan ook niet zoeken bij de gemeente maar bij de eigen achterban.