of 60156 LinkedIn

D-day rud’s: vier provincies niet op tijd

Drie van de twaalf provincies zijn niet op tijd klaar met hun plan voor de vorming van omgevingsdiensten. Vandaag is de deadline.
Vier van de twaalf provincies zijn niet op tijd klaar met hun plan voor de vorming van omgevingsdiensten. Vandaag is de deadline.

Uiterlijk vandaag
Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu, CDA) heeft alle provincies opgedragen om uiterlijk vandaag een plan in te dienen voor de omgevings- of regionale uitvoeringsdiensten (rud’s). In vrijwel alle provincies en ook veel gemeenten staat het onderwerp vandaag op de collegeagenda’s.

Niet klaar
Volgens Harry ter Braak, die de provincies adviseert, zijn Noord-Holland, Limburg en Flevoland om uiteenlopende redenen niet op tijd klaar. Deels wordt dit volgens hem veroorzaakt doordat in deze provincies onlangs nieuwe milieugedeputeerden zijn aangetreden. Overijssel, dat werkt aan de komst van een zogeheten netwerk-rud, laat weten pas in juli duidelijkheid te kunnen geven over de vraag of dit model haalbaar is. Bij een netwerk-rud ontstaat uitsluitend virtueel één organisatie, en hoeven ambtenaren niet van werkplek te wisselen. Overijssel brengt Atsma vandaag wel op de hoogte van de huidige stand van zaken.

Enkele weken
Ter Braak verwacht dat de vier provincies die nu achterlopen, op korte termijn alsnog een plan bij staatssecretaris Atsma kunnen aanleveren. ‘Het is een kwestie van enkele weken, schat ik in. Maar het hangt er ook vanaf hoe het overleg met de gemeenten verloopt’, zei hij maandag desgevraagd tegen Binnenlands Bestuur.

Stappen
De woordvoerster van Atsma wil zich nog niet uitlaten over de vraag of het kabinet stappen neemt tegen provincies die vertraging hebben opgelopen. Eerder dit jaar heeft de staatssecretaris een scherpe brief geschreven, waarin hij dreigt met juridische interventies als de provincies hun zaken niet op orde hebben.

Veranderen
De rud’s gaan milieutaken uitvoeren voor Rijk, provincies en gemeenten. Het gaat om vergunningverlening, handhaving en toezicht. Door de operatie veranderen duizenden ambtenaren van werkgever en/of werkplek. De diensten moeten uiterlijk 1 januari 2013 draaien.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.