of 62812 LinkedIn

CU is voor, dus Floriade 2022 gaat door

Collegepartij ChristenUnie in Almere is voorstander van het door laten gaan van de Floriade in 2022. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad, bleek dinsdagavond tijdens een bespreking in het stadhuis over het evenement.

Collegepartij ChristenUnie in Almere is voorstander van het door laten gaan van de Floriade in 2022. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad, bleek dinsdagavond tijdens een bespreking in het stadhuis over het evenement.

CU gaf doorslag

Dat meldt Omroep Flevoland. De ChristenUnie heeft twee zetels in de raad en speelde een sleutelrol in de discussie. De partij was de laatste coalitiepartij die nog een keuze moest maken tussen stoppen, doorgaan of uitstellen van het evenement. Een eventueel 'nee' van de partij zou er voor zorgen dat er geen meerderheid is voor het doorgaan van de Floriade en bovendien leiden tot een collegecrisis. De overige collegepartijen hadden hun voorkeur vorige week kenbaar gemaakt. Zij vinden doorgaan met de Floriade beter voor Almere dan ermee stoppen of het evenement uitstellen. Volgens de VVD moet alleen de marketing beter. De officiële stemming in de gemeenteraad is donderdag of volgende week, maar lijkt dus een formaliteit te worden.

Advies: niet stoppen
De discussie over wat te doen met de Floriade hield de Almeerse politiek de afgelopen weken volop bezig. Eerst waren er al veel tegenslagen in het aanlooptraject en onlangs nog bleek uit een enquête dat een meerderheid van de Almeerders voor stoppen met de Floriade is en dat zelfs de opgestapte Floriade-wethouder Tjeerd Herrema het niet meer zag zitten met het evenement. Het college vroeg naar aanleiding van de coronacrisis en de gevolgen daarvan op evenementen aan verkenner Harry van Dorenmalen om drie scenario’s voor de Floriade te onderzoeken: gecontroleerde afbouw, uitstel van het evenement met één of twee jaar of het evenement in 2022 door laten gaan in aangepaste vorm. Het advies van Van Dorenmalen was niet te stoppen en het college nam dat advies over. De gemeenteraad gaat dat nu in meerderheid ook doen.

Financiële risico’s enorm toegenomen
Toch is een voormalig voorstander door alle argumenten van de laatste tijd 180 graden omgedraaid. Oppositiepartijen zoals de PVV en de SP waren al lange tijd tegen, maar de Partij voor de Dieren zag in de Floriade oorspronkelijk voor een kans om de stad groener te maken. Daarna volgde een periode van twijfels en nu is de partij definitief tegen de Floriade. Raadslid Jesse Luijendijk wijst erop dat de financiële risico’s enorm zijn toegenomen, meldt Omroep Flevoland. Ook vindt hij dat de Floriade veel minder groen, duurzaam en innovatief dreigt te worden dan eerder was beloofd. ‘En daar is nu nog bovenop de coronacrisis gekomen met alle gevolgen van dien.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Politiek maakt niet veel uit.Men kan toch niet rekenen bij deze partij.Vliegvelden dichtplakken, weth van Fin weggestuurd: wordt spontaan rekenmeester in de kamerfractie. De andere standpunten van de CU tonen dit de te meer aan.Landbouw trekt aan dode paarden:het grote afbreken is gestart. Nederland raakt nu ook zijn bomenteelt-positie in Europa kwijt.
Door Krijn van Splunteren op
De Floriade: Dat is het 10-jaarlijkse feestje voor de tuinbouwsector en het Ministerie van Landbouw. Op kosten van de lokale gemeenschap.

Nu wil het geval dat de huidige minister van Landbouw van de CU is. De lokale CU-fractie wil haar het feestje niet onthouden. En dus stemt ze voor. De bewoners van Almere mogen betalen, maar dat boeit de fractie kennelijk niet.