Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Crisismaatregelen woningmarkt onvoldoende’

De maatregelen die het kabinet neemt om de gevolgen van de economische crisis voor de woningbouw te beperken, laten te lang op zich wachten, zijn te beperkt en te eenzijdig. ‘De maatregelen zijn louter gericht op woningbouw, maar je moet kijken naar de hele woningmarkt.’ Dat zegt brancheorganisatie VBO Makelaar.

19 mei 2009

Doorbouwen
Het kabinet maakte vorige week bekend dat het voor 2009 en 2010 in totaal 395 miljoen euro beschikbaar stelt aan gemeenten, projectontwikkelaars, (sociale) verhuurders en bouwers, om hen aan te moedigen om zoveel mogelijk door te bouwen.

Crisisbudget
Het kabinet wil de regeling voor verdeling van het ‘crisisbudget’ voor de zomer hebben uitgewerkt. Twee vereisten voor toekenning zijn al bekend: ook andere partijen moeten een bijdrage leveren, zoals bijvoorbeeld verlaging van de grondprijs. Daarnaast moet aannemelijk worden gemaakt dat de projecten ‘(dreigen) niet (te) starten als gevolg van de crisis’. Daarnaast laat het kabinet onderzoek doen naar gevolgen van een eventuele verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie.

 

Sociale huisvesting
‘Een stimuleringsfonds om de nieuwbouw niet te veel te laten inzakken is goed, net als dat het voor de bouw goed is om de aanleg van publieke werken naar voren te halen. Maar het helpt het probleem op de woningmarkt niet echt op te lossen,’ zegt Bart Rijgwart van de brancheorganisatie VBO Makelaar. Net als de NVM, de andere makelaarsorganisatie, en bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis, mist Rijgwart bij de crisismaatregelen van het kabinet aandacht voor de particuliere woningmarkt. ‘Het lijkt erop dat de nadruk weer komt te liggen op de sociale huisvesting, mede door de regierol voor gemeenten en corporaties. Het gevaar is daarmee dat een eenzijdig segment wordt geholpen en niet de gehele woningmarkt.’

 

Ge dwongen verkoop
De makelaars pleiten voor snelle ophoging van de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie, in plaats van een nieuw onderzoek naar de consequenties daarvan. ‘De Maastrichtse hoogleraar Eicholtz heeft aangetoond dat deze maatregel vooral een garantstelling is, die zonder probleem snel ingevoerd kan worden met zeer beperkte financiële risico’s.’ 

'Woonlastenfaciliteit'
Ook een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting zou volgens de makelaars kunnen helpen om de woningmarkt levendig te houden. Verder noemt Rijgwart een ‘woonlastenfaciliteit’. ‘Je moet nu als overheid een vangnet creëren voor mensen die te maken krijgen met forse economische tegenslag. Je moet voorkomen dat mensen hun huis moeten verkopen.’

Opkoopregeling
Het kabinet werkt nu aan een opkoopregeling waarbij corporaties de woning opkopen en terugverhuren aan de huidige eigenaar. De makelaars zien meer in een algemene regeling waarbij huiseigenaren die in de problemen komen het te betalen maandbedrag tijdelijk bij de hypotheekschuld kunnen bijschrijven.’

 

Hypotheekrenteaftrek
Naast de verlangde noodmaatregelen pleit Rijgwart voor een nieuwe vormgeving van de woningmarkt - op de langere termijn. ‘Er moeten voldoende goede en betaalbare huizen beschikbaar komen, maar dat bereik je niet morgen en de vraag hoe je dat doet, is ook niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zou een maatschappelijke discussie gevoerd moeten worden waarbij betrokken partijen kijken hoe het verder moet. Dat is beter dan enkel te kijken naar zo iets als de hypotheekrenteaftrek. Dan moet je bijvoorbeeld kijken naar alle aan woning gerelateerde belastingen.’

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.A. Lodewijks
De ontwikkelende partijen zouden ook tevreden kunnen zijn met een lagere winstmarge. Ze hebben jarenlang (te) veel verdiend omdat de markt de hoge woningprijzen 'aan kon'. Nu de marktwerking minder in hun voordeel werkt, moeten ze dus ook met minder geoegen nemen. Na jaren van (te) hoge huizenprijzen is het nu een kopersmarkt.

Het aanbod dient alleen nog op de vraag te worden afgestemd. En dat kan met aangepaste prijzen. (En niet met nog goedkoper uitgevoerde woningen!!!)
Hans casteleijn / als lezer
Laat ik er nou altijd in geloofd hebben dat makelaars ook ondernemers waren en een dito mentaliteit zouden hebben. Blijkt nu dat ze bij de eerste, stevige tegenwind al hard gaan roepen om de beschermende moederborst van de overheid ! Ik denk dat het in deze omstandigheden gewoon gezond is als de markt van makelaars en projectontwikkelaars langs natuurlijke weg gesaneerd wordt. Het biedt bovendien voor de overheid een goede gelegenheid om nu eens echt te gaan nadenken over de ruimtelijke ordening in dit land, in plaats van een marktvolgend beleid van alles vol bouwen.
Durf die crisis ook maar als kans te zien.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Het lijkt erop dat de nadruk weer komt te liggen op de sociale huisvesting, mede door de regierol voor gemeenten en corporaties. Het gevaar is daarmee dat een eenzijdig segment wordt geholpen en niet de gehele woningmarkt--einde citaat

Nou wordt ie helemaal mooi! Hoeveel tekort was er al aan sociale huurwoningen? Hoeveel is er al niet via de 26.000 (zo niet meer) aan de pardonregeling besteed?

Om de reguliere woningzoekers op de sociale huurmarkt te kunnen bedienen, heeft men in Flevoland, Godbetert, een maatregel bedacht dat een urgentie alleen bij aantoonbaar levensgevaar kan worden gegeven!!
Dringt dit goed door tot de lezers? Bij AANTOONBAAR levensgevaar!!
Kunt u zich voorstellen wat in de praktijk aan vertragende procedures gebeurt als het al kritiek is. Het recht op huurcomfort bij overlast omwonenden bestaat al helemaal niet meer. Dat geeft nog langere en ellendige hoge drempels tot er iets ernstigs gebeurt. Allerlei sociale indicaties zijn bij de vuilnisbak hiermee ook gezet.
In een polder met zat ruimte! Heeeeel veeeel nieuwbouw, maar niet voor sociale huurmarkt (of goedkope woningen voor starters). En Den Haag maar piekeren waarom burgers nou zo ontevreden zijn met de samenleving.
Henk Poell / Starter
'Je moet voorkomen dat mensen hun huis moeten verkopen.'

Pardon? Dan worden huizen natuurlijk nooit betaalbaar! Misschien moet ik morgen dan ook maar een huis van een miljoen euro kopen. Om een paar maanden later aan te komen huilen dat ik het niet kan opbrengen, en dus anderen mij moeten helpen.

Het probleem anno 2009 is heel simpel: de huizenprijzen zijn te hoog. Bij elke maatregel dient de overheid een toets te doen: maakt dit het probleem erger, of minder erg.

Het lijkt erop dat de VBO makelaar het liefst ziet dat de maatschappij in drieen gedeeld wordt:
1) Mensen die als idioten geld aan huizen uitgeven,
2) Belastingbetalers die groep 1 continu moeten ondersteunen,
3) Makelaars en banken die dik profiteren.
Advertentie