of 59761 LinkedIn

Crisisbeheersing bij kernongeval niet op orde

De kerncentrale bij het Belgische Tihange
De kerncentrale bij het Belgische Tihange
2 reacties

De kans op een kernongeluk is klein, maar als zich een kernongeval voordoet zou zijn, dan hebben de landen de crisisbeheersing niet goed op elkaar afgestemd. De kans bestaat dat inwoners aan de ene kant van de grens andere instructies krijgen dan aan de andere kant van de grens.

Zorgen

Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport. De raad stelt dat Nederland, België en Duitsland zich beter moeten voorbereiden op een ongeluk met een kerncentrale. Naast verbeteren van de crisisplannen, moeten de landen meer samen hulpprogramma's oefenen en moeten ze organiseren dat ze de te nemen maatregelen en de communicatie hierover onderling afstemmen, stelt de OVV. De raad vindt ook dat de autoriteiten meer oog moeten hebben voor de zorgen in de samenleving over een mogelijke kernramp. Aanleiding voor het onderzoek waren zorgen van mensen in de grensregio's over het aantal incidenten, zoals haarscheurtjes in de kerncentrales in België.

 

Verwarring en onrust

Het OVV stelt dat de kans op een ernstig kernongeval klein is. Maar als zich een kernongeval voordoet, hebben de landen de crisisbeheersing niet goed op elkaar afgestemd. ‘De Onderzoeksraad concludeert dat de samenwerking op papier deels is geregeld, maar als zich daadwerkelijk een kernongeval voordoet, deze waarschijnlijk niet goed zal verlopen', aldus de raad. Bij een kernongeval moet de bevolking in de omgeving van de kerncentrale beschermd worden tegen straling. Maar volgens de OVV verschilt de voorbereiding van deze maatregelen per land. ‘Daardoor bestaat het risico dat inwoners aan de ene kant van de grens andere instructies krijgen dan aan de andere kant van de grens. Dit kan leiden tot verwarring en onrust onder de bevolking.'

 

Noodsituatie

Ook heeft Nederland met België en Duitsland geen afspraken gemaakt over de gezamenlijke besluitvorming bij een kernongeval in de grensstreek. Daarnaast wordt in de afspraken die gemaakt zijn met België en Duitsland over de crisiscommunicatie te weinig rekening gehouden met verschillen in taal en cultuur. De raad is wel positief over de samenwerking om te voorkomen dat een kernongeval ontstaat. ‘Zo informeren Nederland, België en Duitsland elkaar zo snel mogelijk als er een noodsituatie bij een kerncentrale dreigt.'

 

Sluiting

Het onderzoek heeft zich niet gericht op de vraag of kerncentrales veilig zijn, maar op de vraag hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt als het gaat om de kerncentrales in de grensgebieden. Het had vooral betrekking op de kerncentrales in het grensgebied van Nederland en België: Borssele (Nederland), Doel en Tihange (België). Tihange, bij Hoei in de provincie Luik, en Doel, tussen Antwerpen en de Nederlandse grens, hebben regelmatig te kampen met problemen die het noodzakelijk maken reactoren buiten bedrijf te stellen. Milieuactivisten en verontruste burgers eisen al jaren sluiting van de centrales.


Belangrijk

In een eerste reactie op het rapport van de OVV zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat samenwerking en afstemming met de buurlanden over nucleaire veiligheid er belangrijk is. ‘We moeten al het mogelijke doen om incidenten bij kerncentrales met grensoverschrijdende gevolgen te voorkomen', stelt ze. Ze benadrukt dat ze tijdens haar eerste werkbezoek als staatssecretaris heeft gesproken met inwoners die dicht bij een kerncentrale wonen. Verder had ze daarna contact met haar Belgische collega over beter delen van informatie tussen België en Nederland. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Bij het Rijk en bij de EU (met bakken vol academici) is héél veel niet op orde.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Kruip allemaal onder de keldertrap en koester uw bus noodbeschuit