of 59082 LinkedIn

Cramer akkoord met gemeenten over omgevingsdiensten

Reageer
Gemeenten en provincies hebben een akkoord bereikt met het kabinet over de komst van zogenoemde regionale omgevingsdiensten. Deze diensten zullen de vergunningverlening, het toezicht en de controle op de VROM-regels deels op zich nemen.

Meer bevoegdheden
De nieuwe opzet moet een einde maken aan de praktijk waarin vele diensten gaan over de handhaving van allerlei milieu-, bouw- en ruimteregels. Milieuminister Jacqueline Cramer maakte vrijdag bekend dat ze hierover een voorlopig akkoord heeft bereikt met gemeenten en provincies. De lagere overheden richten de regionale uitvoeringsdiensten voor 2012 op. De gemeenten en provincies krijgen dan ook meer bevoegdheden.

Kloof

De gemeenten verzetten zich aanvankelijk tegen de plannen voor omgevingsdiensten. Ze vreesden dat deze oplossing de kloof tussen burger en gemeente vergroot. Afgesproken is nu dat ze vooral complexe vraagstukken onderbrengen bij een omgevingsdienst. Het gaat dan bijvoorbeeld over het verwijderen van asbest en de milieueffecten van grote bedrijven.

Lees alles over regionale omgevingsdiensten in het Dossier Omgevingsdiensten en Wabo

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.