of 59903 LinkedIn

Corporaties wijken voor zelfbouwers in Amsterdam

Corporaties wijken voor zelfbouwers  in Amsterdam. Grond waar plannen van ontwikkelaars en corporaties niet doorgaan, worden uitgegeven aan zelfbouwers.

Amsterdam biedt particulieren steeds meer mogelijkheden om zelf te bouwen. Sinds twee jaar biedt de gemeente grond waar corporaties en ontwikkelaars niets meer mee doen, in erfpacht aan zelfbouwers aan. 

Derde Zelfbouwmarkt

Komende maand organiseert het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) voor de derde keer een Zelfbouwmarkt. Belangstellenden kunnen daar een optie nemen op een kavel voor individuele zelfbouw of inschrijven op een kavel voor bouwgroepen. Het gaat om grond waar projectontwikkelaars en corporaties plannen voor hadden, maar die door de crisis niet kunnen worden verwezenlijkt. En om grond waar nog geen plannen voor waren. Amsterdam stelt die grond nu beschikbaar voor particulieren.

 

Zelfbouw in bestaande panden

Nieuw is nu ook de mogelijkheid voor groepsgewijze zelfbouw in bestaande panden, zoals oude scholen en lege flats. In plaats van oude woningblokken te slopen, bieden corporaties ze aan als casco kluswoning, die de nieuwe eigenaren zelf kunnen afbouwen. Voor een school die de gemeente Amsterdam aanbood, was enorm veel belangstelling onder zelfbouwers.

 

Kavels door de hele stad

Volgens OGA-woordvoerster Simone van Harten is er goede belangstelling voor zelfbouw in Amsterdam. Op de eerste kavels die in 2011 werden uitgegeven in IJburg wordt inmiddels volop gebouwd. De gemeente houdt op een ‘kavelkaart’ op internet bij welke kavels beschikbaar zijn. De vele tientallen kavels voor particulieren en groepen liggen verspreid over de hele stad.

 

Zelfbouw bespaart tijd en geld

Vaak kijken particulieren die in dezelfde straat een kavel kopen naar de mogelijkheden om samen te ontwerpen of te bouwen. Dat scheelt tijd en geld, zegt Van Harten. Een ander voordeel van zelfbouw is dat bewoners hun eigen huis – binnen de voorwaarden – helemaal zelf kunnen ontwerpen. ‘Mensen krijgen er veel energie van’, aldus Van Harten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Saskia Buitelaar. Nu ook nog even de kop en het inleidend stukje op de homepage aanpassen....
Door Jan op
Je bent gek als je met erfpacht in zee gaat. Nooit ben je volledig eigenaar, je huurt als het ware de grond. En je bent afhankelijk van de grillen van de blote eigenaar (Amsterdam in dit geval) als na verloop van de erfpachtstermijn de erfpachtscanon verhoogd wordt.
Door Saskia Buitelaar (redacteur BB) op
Correctie: De informatie was deels onjuist. Amsterdam biedt de grond niet te koop aan, maar geeft die uit in erfpacht. Aan het erfpachtbeleid verandert de zelfbouw dus niets. Het artikel is op dit punt aangepast.
Door Jan op
Eindelijk ziet Amsterdam het licht. Nu nog iedereen die dat wil in de gelegenheid stellen het erfpachtsrecht te kopen (dus niet af te kopen), zodat men eindelijk volledig eigenaar kan worden.