of 60715 LinkedIn

Corporaties niet bang voor verplicht energielabel

Gemeentelijke woningbouwcorporaties zijn niet bang voor de sancties die het Rijk gaat opleggen aan woningeigenaren die geen energielabel voor hun huis hebben. Wel baren de verouderde toewijzingscriteria hen zorg.
Reageer
Gemeentelijke woningbouwcorporaties zijn niet bang voor de sancties die het Rijk gaat opleggen aan woningeigenaren die geen energielabel voor hun huis hebben. Wel baren de verouderde toewijzingscriteria hen zorg.

Sancties
Dat stelt woordvoerder Eric Bosman van de vereniging van corporaties Aedes. Hij reageert hiermee op voorstellen van minister Donner. Deze wil eigenaren van woningen sancties opleggen als hun huis bij verkoop of verhuur geen energielabel heeft, zo schreef hij eind vorig jaar aan de Tweede Kamer. Donner wil de sancties vanaf 2013 invoeren.

Labeling lukt op tijd
‘Corporaties zijn al een flink eind op weg met het labelen van hun bezit’, zegt de woordvoerder. Van de circa 1,7 miljoen aangemelde woningen is ongeveer 90 procent afkomstig uit de woningvoorraad van corporaties. In totaal moeten we nog rond de 600.000 woningen van een label voorzien, maar dat gaat wel op tijd lukken’.

Verouderde criteria
Bosman maakt zich er meer zorgen over of nieuwbouwwoningen van corporaties wel het juiste label krijgen toegewezen. ‘Nieuwe woningen worden nog te vaak volgens gedateerde criteria beoordeeld. Voor nieuwe technieken zijn lang niet altijd de juiste criteria voorhanden. Een spiksplinternieuwe woning met een hypermoderne biogasinstallatie kan dan een lager label krijgen toegewezen dan een huis met een verouderde maar bekende verwarmingstechniek.’

Huurprijs daalt
Tenslotte verwacht de Aedes-woordvoerder dat de invoering van de energielabels bij ongeveer 100.000 woningen in zowel de sociale als de particuliere huursector, zal leiden tot een lagere huurprijs. Het Label wordt gekoppeld aan het puntensysteem van het woningwaarderingstelsel. Hoe minder zuinig het huis, hoe minder huur er voor gevraagd mag worden. Wel zal de energierekening dan hoger zijn, dus voor de portemonnee van de huurder maakt het niet veel uit. Behalve dat hij met een zuinig label in een comfortabel en milieubewuster huis woont.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners