Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Corporaties naar Europese Hof voor regels staatssteun

Ruim honderd woningcorporaties met ruim 700.000 woningen gaan bij het Europese Hof van Justitie in beroep tegen de beschikking van de Europese Commissie over staatssteun aan woningcorporaties. Koepelorganisatie Aedes en de Woonbond vrezen dat de beschikking er voor zorgt dat een grote groep burgers ‘in de diepe kloof tussen de huur- en koopmarkt te vallen.’

15 april 2010

Ministeriële regeling
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil bestuurlijk overleg met de minister over de beschikking, die nu omgezet wordt in een ministeriële regeling, omdat het de volkshuisvestelijke taak van de gemeenten raakt.

 

Hogere inkomens
Vorig jaar december nam de Europese Commissie een beschikking over staatssteun aan woningcorporaties. Die is toegestaan wanneer 90 procent van de jaarlijks vrijkomende sociale huurwoningen wordt toegewezen aan huishoudens met een belastbaar inkomen tot 33.000 euro. Het verhuren van sociale huurwoningen aan mensen met hogere inkomens beschouwt de Commissie als ongeoorloofde staatssteun.

 

Segregatie
Volgens een woordvoerder van Aedes pakt deze regeling nadelig uit voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 en 38.000 euro. Dat zijn er naar schatting van RIGO bijna een half miljoen. Ze verdienen te veel om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen en te weinig om een koophuis te kunnen betalen. ‘Dit speelt vooral in grote steden, waar de huizenprijzen hoog zijn.’ De Aedes-woordvoerder wijst op het bijkomende gevaar van segregatie. ‘In krachtwijken wil je graag hogere en lagere inkomensgroepen mengen. Dat kan niet door de Europese beschikking.’ Het risico bestaat ook dat de nieuwbouw in Nederland verder afneemt, omdat corporaties bepaalde projecten gaan afblazen bij gebrek aan geborgde financiering.

 

Principieel
Volgens Aedes heeft Brussel principieel al niets te maken met de Nederlandse volkshuisvesting. ‘Als er sprake is van staatssteun, moet de Commissie dat eerst met berekeningen aantonen’, meent Aedes-bestuurslid Rudy de Jong. 'Maar die moeite doen ze niet. Corporaties krijgen veel minder steun dan ze uitgeven aan sociale huisvesting.' De steun die corporaties van de staat ontvangen bestaat voornamelijk uit garantstellingen voor leningen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Wat kennen de corpaoraties de regels toch goed als men aan hun met belastinggeld gefinancierde speeltjes komt!
Als men hiervoor naar de doelstelling de burgers aan een huurwoning moet helpen, wordt het kennelijk wat moeilijker.

Gauw de volkshuisvesting weer regelen via de Woningwet. Deze mensen hebben het vertrouwen verpeeld.
Projectontwikkelaartje spelen kunnen ze dan in de particuliere sector doen; als ze daar al een baan vinden.
Advertentie