Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Corona remt dynamiek op bedrijventerrein

Bedrijven verhuizen minder vaak, en investeren minder in nieuwe bedrijfslocaties dan de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Stec Groep. Volgens de onderzoekers heeft corona het afgelopen jaar een remmend effect gehad.

27 januari 2021
bedrijventerrein---shutterstock-493309063.jpg

Bedrijven verhuizen minder vaak, en investeren minder in nieuwe bedrijfslocaties dan de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Stec Groep. Volgens de onderzoekers heeft corona het afgelopen jaar een remmend effect gehad. 

Gezond

Maar een terugval door corona betekent niet dat het slecht gaat met de Nederlandse bedrijventerreinen. Het aanbod zit nog steeds op een gezond niveau en de crisis heeft nog geen effecten op de leegstand. Dat komt volgens Stec Groep ook doordat steun vanuit de overheid een grote hoeveelheid faillissementen heeft voorkomen.

 

Kanttekening

Het aantal locatiebeslissingen, het investeren in nieuwe locaties op bestaande plekken (brownfields) of nieuwe kavels (greenfields) lag in 2020 gemiddeld 20% lager dan in 2019. Stec Groep plaatst wel de kanttekening dat de twee jaar ervoor recordjaren waren voor de ontwikkeling van bedrijfslocaties. Vooral in de e-commerce ging het toen goed, maar ook in veel andere sectoren nam de interesse toe.

 

Sector

De cijfers over 2020 variëren wel sterk per sector. De terugval is vooral sterk bij productiebedrijven. Die zijn relatief kapitaalintensief, en hebben te lijden onder uitgestelde investeringsbeslissingen van bedrijven. Vooral in de chemische industrie en de fabricage van technische systemen is de interesse voor nieuwe locaties met meer dan de helft gedaald. Ook in de logistiek daalt de vraag naar vastgoed licht, maar ligt nog steeds hoog. Zo blijven supermarkten, de economische winnaars van de coronacrisis, flink investeren in uitbreidingen. Opvallend is ook de opkomst van prefabfabrieken voor woningbouw, zoals die van aannemer Plegt-Vos in Almelo, Van Wijnen in Heerenveen en Barli in Uden. Steeds meer bouwbedrijven proberen de woningbouw te versnellen door het inzetten van in de fabriek geprefabriceerde woningdelen, die op de bouwplaats alleen nog geassembleerd hoeven te worden.

 

XXL

Ook blijft de interesse in grootschalige (XXL) distributiecentra groot. Volgens Stec Groep zal die trend zich dit jaar verder doorzetten, en komt er meer vraag naar schaalvergroting en hoogwaardige locaties op strategische plekken. Maar de focus verplaatst zich wel steeds meer naar brown fields, dus kavels die al bebouwd zijn. Om die geschikt te maken voor grote distributiecentra moet het verouderde vastgoed wel herontwikkeld worden, stellen de opstellers van het rapport. ‘Dit vraagt om een nadrukkelijke visie vanuit de overheden (lokaal, provinciaal en nationaal).’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie