Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Coalitie wil forse huurverhoging scheefwoners

De huur voor een sociale huurwoning, bedoeld voor mensen die tot 41.000 euro per jaar verdienen, mag nu nog met maximaal 5,4 procent per jaar stijgen. Het kan daardoor jaren duren voordat een scheefhuurder de maximale huur betaalt die bij zijn woning past. De regeringspartijen willen dat dit sneller gaat.

26 september 2018

Mensen die in een sociale huurwoning blijven wonen terwijl zij daar eigenlijk te veel voor verdienen, krijgen mogelijk een flinke huurverhoging voor de kiezen. Dat staat in een voorstel van de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer, zo bevestigt D66 na een bericht in het AD.

Enkele honderden euro's

De huur voor een sociale huurwoning, bedoeld voor mensen die tot 41.000 euro per jaar verdienen, mag nu nog met maximaal 5,4 procent per jaar stijgen. Het kan daardoor jaren duren voordat een scheefhuurder de maximale huur betaalt die bij zijn woning past. De regeringspartijen willen dat dit sneller gaat. Het moet in extreme gevallen, bijvoorbeeld als iemand 100.000 euro of meer per jaar verdient, zelfs mogelijk worden de huur in één keer op te schroeven naar dat maximum. De huurverhoging kan dan oplopen tot enkele honderden euro's per maand.

Middeninkomens

Het idee valt niet goed bij de directeur van de Woonbond. Volgens hem kunnen veel middeninkomens geen huur boven de sociale huurgrens betalen. 'Het is absurd deze mensen hun betaalbare huurwoning uit te jagen', stelt Paulus Jansen. 'Vanuit politiek Den Haag is er van alles gedaan om de sociale huursector te verkleinen. Het slaat nergens op om dan huurders met een bescheiden middeninkomen de schuld te geven van lange wachtlijsten. Den Haag zou zich moeten buigen over de dure scheefheid, het aantal huurders dat in een te dure sociale huurwoning woont.'

Huis uitzetten
Er zijn enkele honderdduizenden scheefwoners in Nederland. Doordat zij een gesubsidieerde huurwoning bezet houden waar zij eigenlijk geen recht op hebben, zijn er te weinig huizen voor mensen die wel van de sociale huur afhankelijk zijn. Maar woningcorporaties kunnen ze niet uit hun huis zetten.

Verhuizen

Een flink hogere huur moet voor die groep een aansporing zijn om te verkassen naar een huurhuis in de vrije sector of om een eigen woning te kopen. De huur kan evenwel niet hoger worden dan de liberalisatiegrens van 710 euro per maand. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Goh, voor de verkiezingen hoor je ze er niet over. En er zijn al te weinig bouwlocaties en personeel in de bouw. Alles wat de politiek rond de woningmarkt doet, is korte termijn en loopt fout.
Jan
Mijn tip is: ga de sociale huurwoningen voortaan verhuren tegen een vast percentage van het bruto inkomen (niet het belastbaar inkomen, want dat kun je manipuleren; bovendien kan de fiscus het belastbaar inkomen pas twee jaar later vaststellen en dan krijg je weer bij- en terugbetalingen van de huur). Dus bijvoorbeeld (ik noem maar wat) 25%. Verdien je 8.000 euro bruto per maand, dan betaal je in dit voorbeeld 2.000 euro per maand voor je sociale huurwoning. Verdien je 1.600 euro per maand (minimumloon) dan betaal je 400 euro per maand. De huurtoeslagen kun je dan afschaffen, wat ook een enorme besparing aan administratiekosten is. En scheefwonen bestaat niet meer.
t. faber / gepensioneerd
De Haagse politiek heeft – zo is de afgelopen decennia gebleken – een uiterst succesvol afbraakbeleid ten aanzien de volkshuisvesting gevoerd. Nu het tekort aan betaalbare huurwoningen inmiddels een schrijnend feit is en de huur- en verkoopprijzen van vrijesectorwoningen exploderen achten onze wijze politici in Den Haag het tijd geworden om te gaan oogsten en de bevolkingsgroep die zogenaamd te goedkoop woont te gaan uitmelken. Een makkelijke prooi want deze kan nu geen kant op. Chapeau, de staat als roofdier!

Of hier listige opzet of pure onnozelheid bij onze Haagse beleidsmakers aan te grondslag ligt laat ik in het midden (hoewel ik de laatste optie het meest waarschijnlijke acht). Beangstigend is het in ieder geval wel te beseffen door wie dit land geregeerd wordt!

En als ik dan ook nog de berichtgeving omtrent de in gang te zetten z.g. energietransitie mag geloven, dan wacht ons een huiveringwekkend scenario. Ook hier wordt de Nederlandse burger door middel van extra belastingen en belastingverhogingen alvast op extra kosten gejaagd zonder dat er voor hem momenteel of in de nabije toekomst sprake is van een zinnig en betaalbaar alternatief

Leva
Alles is erop gericht op ons goede systeem van volkshuisvesting te veranderen in onbegaanbare getto’s en verloederde wijken. De politiek wordt bestuurd door vastgoedbeleggers en bankiers. Kopen is hun adagium terwijl de schuldenberg steeds hoger wordt. Als dit een nieuwe kredietcrisis veroorzaakt, hebben zij kapitaal wel in een ver belastingparadijs veilig opgeborgen. Even terug naar deze discussie. Om hoeveel zogenaamde ‘scheefwoners’ gaat het eigenlijk ? Het hele probleem is ontstaan omdat dermate door de politiek afgeroomd en afgebroken worden dat er een tekort aan betaalbare woningen is ontstaan. De situatie iin de Randstad is mede ontstaan door de prijsopdrijving van koopwoningen door beleggers en banken. Leg die verdomde HR-aftrek voor hen eens aan banden, want die zorgt ook voor die prijsopdrijving! Huurders, gewone hardwerkende mensen zijn hiervan de dupe.
Leva
Het hele probleem is ontstaan omdat CORPORATIES dermate door de politiek afgeroomd en afgebroken worden dat er een tekort aan betaalbare woningen is ontstaan. De politiek wil van de huurtoeslag af terwijl ze er zelf mede voor zorgt dat de prijs van huurwoningen stijgt. Daarnaast, iedereen die maar enigszins een hypotheek kan krijgen, wordt een koopwoning ingejaagd. Nederland daalt af naar een niveau huursector zoals in de omringende landen. Het hele gedoe rondom passend toewijzen is ook opgelegd door Europa. Wat een zooitje!
H. Wiersma / gepens.
De coalitie kan beter met een goed plan komen dan luchtballonnetjes de wereld in te sturen. Tot nu toe wel een uiterst knullige aanpak van deze materie.
Paul / projectleider
Symptomen van een vastgelopen systeem als het merendeel te goedkoop of te duur woont in een sociale huurwoning en de zogenaamde vrije sector voor iedereen heeel erg duur is.



Dus beste politicus, bouw eens aan een nieuw systeem ipv aan symptoombestrijding te doen...denk graag mee
Petra Gazendam / bestuurslid politieke partij
Ken man die zich uit de naad werkt om pensioen en huis bij elkaar te sparen. Werkt 60 uur per week. Nu zit hij ineens boven scheefwonersgrens. Kan dan én niet sparen voor een koophuis én niet voor pensioen. Zo zit je voor altijd gevangen in een mottig huis tegen hoge kosten. Met dank aan CDA, VVD, D66, CU Ik begin echt boos te worden.
Advertentie