Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

ChristenUnie ziet religieuze kruizen in speeltoestellen

De ChristenUnie in Moerdijk wil dat de drie houten zwaarden die als speeltoestellen dienst doen, verwijderd worden. Ze zouden te veel op de kruizen van Golgotha lijken, de plek waar Jezus zou zijn gekruisigd.

12 juli 2013

Zijn het onschuldige speeltoestellen in de Noorse stijl van de nieuwbouwwijk of is het een religieuze verwijzing naar de drie kruizen van Golgotha? Voor de ChristenUnie bestaat er geen twijfel, het lijkt sprekend op dat laatste. ‘Als je Klundert binnen rijdt vanaf het industrieterrein is het, zeker uit de verte, een gelijkenis met die vanuit Gods Woord,’stelt Bert Schreuders van de Moerdijkse CU in zijn raadsvragen.

Gods Woord

In de nieuwbouwwijk Rodeborg in Klundert zijn er bij wijze van speeltoestellen, drie grote houten zwaarden geplaats op een veldje. De plaatselijke CU vindt dat het te veel lijkt op de kruizen van Golgotha, de plek waar volgens christenen Jezus is gekruisigd. Volgens Schreuder is hij inmiddels van diverse zijden hierover aangesproken en heeft hij opmerkingen gehoord. ‘Voor onze fractie is het dan onbegrijpelijk, dat deze, misschien wel goedbedoelde speeltoestellen zijn geplaatst,’ aldus Schreuder in zijn raadsvragen. ‘Vele inwoners van Klundert en de gemeente Moerdijk behoren tot welke geloofsgemeenschap dan ook de keuze verwerpelijk zullen vinden. Vrijheid is in onze ogen binnen grenzen toegestaan, maar de gelijkenis met die vanuit Gods Woord is wel erg sterk en voor ons dan niet acceptabel.’


Noorse stijl
Volgens de gemeente passen deze bij de stijl waarin de wijk is gebouwd. ‘Rodeborg is een wijk in de Noorse stijl.  Met net als in Noorwegen veel gekleurde huizen, veel hout. De drie zwaarden is een replica van een kunstwerk uit Stavanger, Noorwegen,’ legt een gemeentewoordvoerder uit. ‘Het is ook in samenspraak met de bewoners gekozen. De stijl van de huizen is doorgetrokken, de zwaarden van Stavanger zijn nagebootst in hout, om ook het duurzame karakter uit te beelden.’ De gemeente Moerdijk wil nog niet inhoudelijk reageren op de raadsvragen voor dat het college antwoord heeft gegeven.

Verwijderen
Schreuders wil weten wie er verantwoordelijk is voor de keuze van de toestellen, of er een vergunning voor nodig is en of er overleg met de bewoners is geweest. Ook vraagt hij zich af wat het college van Moerdijk gaat doen om de zwaarden te verwijderen dan wel te veranderen.

Reacties: 31

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !


http://nl.wikipedia.org/wiki/Francesco_Carotta

Pipadekloon / Voorlichter
De hand van de Heer is hier duidelijk zichtbaar.
Bernard Weiss / oud-ambtenaar
"vrijheid is (in onze ogen) binnen grenzen toegestaan" hoe dom kun je worden... Vrijheid binnen grenzen is geen vrijheid. Domme gristenfundi.
True
Ik zag meteen iets heidens, waarschijnlijk zag de CU dat onbewust ook. De rest is betrekkingswaan en paranoia, hebben monotheïsten vaker last van.
Criticus - NL
Het is net als het lezen of interpreteren van de bijbel.

Ik zie drie zwaarden, want dat zijn het overduidelijk.

Een ander 'interpreteert' het als kruizen, want dat zijn het overduidelijk niet.



Maar we gaan er we lekker met elkaar over discussieren.
criticus
@ bernard Weiss:

absolute vrijheid bestaat niet.

Hoe dom kun je zijn die illusie te geloven..
Wendel
@Jan

Dus wie in absolute vrijheid gelooft, gelooft in een illusie en is dom. Maar hoe zit het dan met mensen die in een absolute god geloven? Is een god geloofwaardiger dan vrijheid? Sluiten god en vrijheid elkaar niet per definitie uit?
criticus
@ Wendel:

ik hield dhr Weiss slechts een spiegel voor. voor het overige deed ik geen uitspraken.
Henk van Kray / facilitair coördinator burgerlid commissie ruimte
Geloofsovertuiging moet verboden worden in de politiek; zo krijg je nooit de beste keuze voor de inwoners van zo'n dorp.
True
@Wenden op 15 juli 2013 22:13



Gewoon een paar bladzijden uit de Bijbel scheuren, probleem opgelost!
True
Nog eens goed gekeken, zie er echt geen Bijbels tafereel in.

Een donderpreek minder op 'de' zondag doet de geestelijke gezondheid van meneer Scheurders misschien wonderen.
Jos praat / beleidsmedewerker
Ach...................
Carola
Soms lijken die fanatieke extremistische christenen zo op hun moslimbroeders. Met een vergrootglas speuren naar doornormale onderwerpen om daar ineens iets heel geks bij te bedenken. Kortom, spijkers op laag water zoeken en het er weer met de haren bijsleuren. Het valt ook niet mee om als christen in beeld te komen met iets positiefs. Dan maar negatieve aandacht. Het Wethouder Hekking-syndroom. Schreuders heeft natuurlijk ook resultaatsafspraken: zoveel keer per jaar zorgen in het nieuws te komen en tja dan moet je vlak voor de vakantie wat idioots roepen want anders haal je je quotum niet. Bij de brandweer zeggen ze bij ons: zeg dan niks.
Rudi Hiddink / manager
Komkommertijd in de nieuwsberichtgeving?
Maarten
De Christelijke tegenstanders van dit speelgoed doen er eens goed aan om Romeinen 14 van de bijbel nog eens te bestuderen en dan opnieuw te reageren.
Werner
@Hor

Mmmm.. Nee, dan blijft de reactie van Mandy mij toch sympathieker in de oren klinken.
Kritikus / Geen Hagenees
Overduidelijk dat deze 3 "speeltoestellen" geïnspireerd zijn op de kruisigingsverhalen uit de Bijbel. De gemeente kan zich wel verschuilen achter de Noorse evenknie in Stavanger, maar dat is een zwak excuus. Verschil is dat de (overwegend) Lutherse bevolking in Noorwegen wat luchthartiger omgaat met de symbolische betekenis.



De vergelijking met de extremistische moslims raakt natuurlijk kant noch wal. Ook een CU-man heeft recht op een mening en vertolkt daarbij ook nog eens de gevoelens van zijn achterban. Niks dreigementen of massale betogingen, zelfs geen ludieke protest (bv. met een motorzaag ....). Schreuders zegt gewoon netjes wat hij ervan vindt.

Brandweerman Wim kan zich beter bij het blussen houden.
Niels / Ambtenaar
@ Schenk. Ik denk dat je gelijk hebt. De Noorse Speeltoestellen waren natuurlijk leidend voor de rest van de thematische invulling van de wijk.....Wel hoofd- en bijzaken uit elkaar houden heh. Ik neem het op voor brandweerman Wim....
M.Stevens / hrm adviseur
Ik zou willen dat er in het artikel net wat meer informatie stond. Hoe hoog waren de kruisen in Golgotha en hoe breed. Waren het er drie of stonden er meer? Stonden ze net als op de foto (die denk ik ergens anders is gemaakt) recht naast elkaar? Als dat zou is, kan ik mij voorstellen dat iemand in die houten kruisen ziet. Zeker als we die knop bovenop er vanaf zagen. Mag je een kruis eigenlijk als sieraad gebruiken?
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Wat moet het toch heerlijk zijn als je zo weinig zorgen hebt, dat je je om dit soort dingen druk kan maken!

Gefeliciteerd CU, volgens mij staat dit met stip op nummer 1 van onbenulligheid, onverdraagzaamheid en problemen zoeken!
Douwe
Google eens Zwaarden van Stavanger.

De geplaatste ´zwaarden´ in klundert lijken totaal niet op het kunstwerk in Stavanger. De zwaarden van dit kunstwerk in Stavanger zijn per stuk 5 tot 6 meter hoog en een meter breed.

Het zijn eerder drie middeleeuwse zwaarden en daarom als speeltoestel volstrekt ongeschikt!

De kruisen van Golgotha lijken er ook niet op!
P.Pluim
Nu weer speeltoestellen, naast mazelen en rode hond.

Een lastige godsdienst!
Kaas !
De kerstening is nog in volle gang daar in Moerdijk.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Qua gebruik passend in het ter plaatse geldende bestemmingsplan?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Bij de Christen-Unie kunnen ze nu ook al geen hoofd- en bijzaken meer van elkaar onderscheiden. Beste christen, het is crisistijd en ga iets aan de economie en de werkloosheid doen.
Mandy
Eentje bij plaatsen. Probleem opgelost!
J. Derckx
"de meeste dromen zijn bedrog" werd al eerder gezongen. Daar waar de CU de Bijbel droomt en te vuur en te zwaard wil bevechten al wat volgens hun eigen mening in strijd is met hun uitleg, daar is er geen plaats voor gemeenschappelijke tollerantie en acceptatie van iets anders dan hun eigen uitleg. Erg mager voor een politieke partij en haar plaatselijke vertegenwoordiger. "Heer, vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen".
Linden
CU, laat de originelen zien of bewijs dat die er ooit waren. Dan zien we verder. Hou anders je mond en ga zinnige dingen doen. Wat een HEMELtergende lulkoek.
W.Lutgerink / Bijstandsconsulent
Eigenlijk waren de drie kruizen op golgotha ook speeltoestellen. Althans voor de Romeinse soldaten die Jezus kruisigden. Ze hadden de grootste lol. Ze hoonde Jezus, bespuugde hem, dobbelde om zijn kleding, zette hem een doornen kroon op zijn hoofd en tot slot doorstaken ze hem met een zwaard.

Wanneer ik de zwaarden van Klundert op een dag passeer, zal ik hier aan denken.
Wenden
Tussen alle reacties hieronder staat 1 pareltje: die van Mandy. De enige die niet de confrontatie zoekt, maar in al zijn eenvoud een briljante oplossing die iedereen blijkbaar over het hoofd ziet.
Niels / Ambtenaar
Maar wie moet daar dan aan hangen?
Advertentie