of 64120 LinkedIn

ChristenUnie ziet religieuze kruizen in speeltoestellen

De zwaarden van Klundert (L) De kruizen van Golgotha (R)
De zwaarden van Klundert (L) De kruizen van Golgotha (R)

Zijn het onschuldige speeltoestellen in de Noorse stijl van de nieuwbouwwijk of is het een religieuze verwijzing naar de drie kruizen van Golgotha? Voor de ChristenUnie bestaat er geen twijfel, het lijkt sprekend op dat laatste. ‘Als je Klundert binnen rijdt vanaf het industrieterrein is het, zeker uit de verte, een gelijkenis met die vanuit Gods Woord,’stelt Bert Schreuders van de Moerdijkse CU in zijn raadsvragen.

Gods Woord

In de nieuwbouwwijk Rodeborg in Klundert zijn er bij wijze van speeltoestellen, drie grote houten zwaarden geplaats op een veldje. De plaatselijke CU vindt dat het te veel lijkt op de kruizen van Golgotha, de plek waar volgens christenen Jezus is gekruisigd. Volgens Schreuder is hij inmiddels van diverse zijden hierover aangesproken en heeft hij opmerkingen gehoord. ‘Voor onze fractie is het dan onbegrijpelijk, dat deze, misschien wel goedbedoelde speeltoestellen zijn geplaatst,’ aldus Schreuder in zijn raadsvragen. ‘Vele inwoners van Klundert en de gemeente Moerdijk behoren tot welke geloofsgemeenschap dan ook de keuze verwerpelijk zullen vinden. Vrijheid is in onze ogen binnen grenzen toegestaan, maar de gelijkenis met die vanuit Gods Woord is wel erg sterk en voor ons dan niet acceptabel.’


Noorse stijl
Volgens de gemeente passen deze bij de stijl waarin de wijk is gebouwd. ‘Rodeborg is een wijk in de Noorse stijl.  Met net als in Noorwegen veel gekleurde huizen, veel hout. De drie zwaarden is een replica van een kunstwerk uit Stavanger, Noorwegen,’ legt een gemeentewoordvoerder uit. ‘Het is ook in samenspraak met de bewoners gekozen. De stijl van de huizen is doorgetrokken, de zwaarden van Stavanger zijn nagebootst in hout, om ook het duurzame karakter uit te beelden.’ De gemeente Moerdijk wil nog niet inhoudelijk reageren op de raadsvragen voor dat het college antwoord heeft gegeven.

Verwijderen
Schreuders wil weten wie er verantwoordelijk is voor de keuze van de toestellen, of er een vergunning voor nodig is en of er overleg met de bewoners is geweest. Ook vraagt hij zich af wat het college van Moerdijk gaat doen om de zwaarden te verwijderen dan wel te veranderen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wendel op
@Hor
Mmmm.. Nee, dan blijft de reactie van Mandy mij toch sympathieker in de oren klinken.
Door Hor op
@Wenden op 15 juli 2013 22:13

Gewoon een paar bladzijden uit de Bijbel scheuren, probleem opgelost!
Door Henk (Projectcoördinator) op
Geloofsovertuiging moet verboden worden in de politiek; zo krijg je nooit de beste keuze voor de inwoners van zo'n dorp.
Door Niels op
Maar wie moet daar dan aan hangen?
Door Wenden op
Tussen alle reacties hieronder staat 1 pareltje: die van Mandy. De enige die niet de confrontatie zoekt, maar in al zijn eenvoud een briljante oplossing die iedereen blijkbaar over het hoofd ziet.
Door W.Lutgerink (Bijstandsconsulent) op
Eigenlijk waren de drie kruizen op golgotha ook speeltoestellen. Althans voor de Romeinse soldaten die Jezus kruisigden. Ze hadden de grootste lol. Ze hoonde Jezus, bespuugde hem, dobbelde om zijn kleding, zette hem een doornen kroon op zijn hoofd en tot slot doorstaken ze hem met een zwaard.
Wanneer ik de zwaarden van Klundert op een dag passeer, zal ik hier aan denken.
Door linden op
CU, laat de originelen zien of bewijs dat die er ooit waren. Dan zien we verder. Hou anders je mond en ga zinnige dingen doen. Wat een HEMELtergende lulkoek.
Door Jos Derckx (adm) op
"de meeste dromen zijn bedrog" werd al eerder gezongen. Daar waar de CU de Bijbel droomt en te vuur en te zwaard wil bevechten al wat volgens hun eigen mening in strijd is met hun uitleg, daar is er geen plaats voor gemeenschappelijke tollerantie en acceptatie van iets anders dan hun eigen uitleg. Erg mager voor een politieke partij en haar plaatselijke vertegenwoordiger. "Heer, vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen".
Door Mandy op
Eentje bij plaatsen. Probleem opgelost!
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (Overheidsdienaar) op
Bij de Christen-Unie kunnen ze nu ook al geen hoofd- en bijzaken meer van elkaar onderscheiden. Beste christen, het is crisistijd en ga iets aan de economie en de werkloosheid doen.