Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Chinese modderkruiper illegaal in Limburg

Een illegale vis, de Chinese modderkruipe, is gesignaleerd in de wateren van Limburg. De vissen zijn eigenlijk aquariumvissen en veroorzaken schade aan de Nederlandse flora en fauna.

12 december 2012

De Chinese modderkruiper heeft zich definitief gevestigd in de Nederlandse natuur. De modderkruiper is eigenlijk een aquariumvis en zijn komst in de natuur is ongewenst.

Goede overlever
Dat heeft natuurorganisatie Ravon woensdag gemeld. De Chinese modderkruiper dook 3 jaar geleden voor het eerst op in de Tungelroysche beek bij Ell in Limburg. Waarnemingen tonen aan dat de vis zich nu over een grotere afstand in de beek heeft verspreid en dat de soort goed in het Hollandse klimaat kan overleven.
 
Ziektes verspreiden 

Exoten, zoals soorten worden genoemd die niet in Nederland thuishoren, kunnen ziektes verspreiden onder inheemse planten en dieren en die gaan overheersen. Exoten zoals de Pallas' eekhoorn en de grote waternavel (waterplant) worden daarom actief bestreden.


Uitzetten is verboden

De Chinese modderkruiper is volgens Ravon in de Limburgse beek terechtgekomen doordat een ,,onnadenkende aquariumhouder'' vissen heeft losgelaten. Uitzetten van exotische soorten is in Nederland verboden, maar komt volgens natuurorganisaties veel voor.


Verwant aan Hollandse modderkruiper

De Chinese vis is verwant aan de zwaar beschermde Hollandse modderkruiper en zou zich daarmee kunnen kruisen. Ravon roept op om waarnemingen te melden, zodat besloten kan worden of de vis bestreden moet worden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Danny
Het artikel gaat over een "Chinese modderkruiper" en in de foto zijn 2 verschillende soorten Indonesische modderkruipers te zien? (beide van het geslacht Pangio en uit de voormalige Pangio kuhlii groep)
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Misschien nog ergens een leegstaande kerk voor deze asielzoeker? Of meteen naar de plaatselijke Chinese horeca?
Advertentie