of 59250 LinkedIn

Chemiebedrijven Rotterdam-Rijnmond 'roekeloos' en 'calculerend'

Criminologe Marieke Kluin van de TU Delft liep 3 jaar mee met de inspectiediensten en onderzocht zo vijftien chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het aantal is volgens haar representatief voor de meer dan 140 gevaarlijke bedrijven in het gebied, ofwel BRZO-bedrijven.
2 reacties

Veel chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond nemen het nog steeds niet zo nauw met de veiligheids- en milieueisen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van criminologe Marieke Kluin van de TU Delft. De bedrijven zijn roekeloos, calculerend of schieten tekort. Nader onderzoek moet uitwijzen of de conclusies ook opgaan voor andere gevaarlijke bedrijven in Nederland.

BRZO-bedrijven
Kluin liep 3 jaar mee met de inspectiediensten en onderzocht zo vijftien chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het aantal is volgens haar representatief voor de meer dan 140 gevaarlijke bedrijven in het gebied, ofwel BRZO-bedrijven. Dat zijn bedrijven die aan de strengste milieu- en veiligheidseisen moeten voldoen. Het zou de eerste keer zijn dat op een wetenschappelijke manier naar het gedrag van chemische bedrijven is gekeken.

Calculerend
Tien van de vijftien onderzochte bedrijven faalden. Vier van de vijftien worden in de studie calculerend genoemd. Deze ondernemingen doen moedwillig niets meer aan veiligheid en milieu dan strikt noodzakelijk is, geven er vrijwel geen geld aan uit en hebben lak aan de autoriteiten, totdat die voor de deur staan. Dan ondernemen ze wel actie.

Roekeloos
Zes bedrijven plaatst de onderzoekster in de categorie roekeloos, omdat die ondernemingen de regels niet kennen, onbekwaam zijn of het belang van veiligheidsregels niet zien. Kluin vertelt niet welke bedrijven faalden. Hoewel ze onder andere verschillen in grootte en procestechniek, hebben de ondernemingen allemaal wel meer dan 250 mensen in dienst.

Inzicht
Voor zowel de overheid als de burgers moet er meer inzicht komen in het gedrag van chemiebedrijven en in de inspectieresultaten, vindt Kluin. Door nieuwe Europese richtlijnen gaat dat ook gebeuren. ‘Als mensen meer toegang hebben tot resultaten kan er net zoiets ontstaan als destijds bij containerterminal Odfjell. Door de publieke opinie besloot de eigenaar daar destijds het bedrijf te sluiten.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gert-Jan (beleidsadviseur) op
Typisch een academische studie. Alleen we leven nu eenmaal niet in een volmaakte wereld. En om bedrijven nu direct roekeloos te noemen gaat mij te ver. En dat bedrijven zich pas aan regels zouden houden als de overheid op de stoep staat? Als of een bedrijf moedwillig zijn continuïteit op het spel zet. Feit is dat de regels die gelden zo ongelooflijk complex zijn, dat het een kunst zou zijn om er 100% aan te voldoen. En dat geldt trouwens voor meer onderdelen van onze overgereguleerde maatschappij.
Door Gijsbert smits op
In dit gebied voert sinds jaar en dag de omgevingsdienst het toezicht uit. Hier weer het levende bewijs dat deze bureaucratische organisaties niet capabel zijn om dit werk goed uit te voeren. Weg met de RUD's