of 62284 LinkedIn

CDA: Wolfvrije gebieden in Gelderland

Gelderland is tot nu toe de enige provincie in Nederland met een eigen wolvenbeleid. Dat komt omdat zich alleen in deze provincie op de Veluwe wolven hebben gevestigd. Op de Noord-Veluwe woont een wolvenpaar, dat vorig jaar voor het eerst jongen heeft gehad. De Veluwe is aangewezen als wolventerritorium en boeren daar krijgen een vergoeding voor het nemen van wolfwerende maatregelen.
7 reacties

Gelderland moet zo snel mogelijk gebieden aanwijzen waar de wolf niet gewenst is. In die wolfvrije gebieden, zoals de Achterhoek en het Rivierengebied, moet het dier actief verjaagd worden. Het CDA, dat wil dat Gelderland deze maatregelen neemt, denkt dat het mogelijk is om wolven terug te jagen naar Duitsland, waar veel meer ruimte voor de beschermde dieren is.

Wolvenbeleid
Gelderland is tot nu toe de enige provincie in Nederland met een eigen wolvenbeleid. Dat komt omdat zich alleen in deze provincie op de Veluwe wolven hebben gevestigd. Op de Noord-Veluwe woont een wolvenpaar, dat vorig jaar voor het eerst jongen heeft gehad. De Veluwe is aangewezen als wolventerritorium en boeren daar krijgen een vergoeding voor het nemen van wolfwerende maatregelen.

Zwerfwolf
Het CDA maakt zich zorgen over uitbreiding van de roedel op de Noord-Veluwe. Ook de onrust die een zwerfwolf de afgelopen weken in Brabant veroorzaakt, is voor de partij reden om dinsdag aan te dringen op aanscherping van het beleid. ‘Net zoals er gebieden zijn waar we geen wilde zwijnen willen hebben, moeten er ook wolfvrije zones komen. Sommige gebieden zijn gewoon niet geschikt voor wolven. De Duitse deelstaat Nedersaksen wijst ook wolfvrije gebieden aan’, aldus CDA-Statenlid Arjan Tolkamp.

Terugjagen
Wolvendeskundige Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging acht de CDA-oproep zinloos. ‘De wolf mag op grond van Europese wetgeving niet verjaagd of afgeschoten worden. Zo'n besluit houdt geen stand voor de rechter. Bovendien: veruit de meeste wolven die door Nederland zwerven zien we niet eens, dus van terugjagen over de grens kan geen sprake zijn. Ik zou trouwens ook niet weten hoe je dat zou moeten doen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Ja CDA-er vrije gebieden-lijkt me heerlijk.
Praktischer lijkt me gewoon een hek om je schapen te zetten. Of je gewoon goed de schade laten betalen als boer (gek genoeg hoor ik ze nooit over betalen voor de stikstof schade)
Door Wottsjer (Watcher) op
We kunnen misschien wel die rare CDA-ers wegjagen, maar ja, waarheen met ze? Duitsland? België? Wie wil ze hebben? Misschien is ophokken een idee, daar hebben we nu wat oefening in gekregen.
Wie zich als wolf-onvriendelijke CDA-er out, wordt 5 jaar opgehokt op de Veluwe, in de buurt van het Wolvenhol. Om te wennen.
Door Luther op
@ Jantje (de lolbroek): Ja ook gevaarlijke, agressieve honden mogen wat mij betreft worden afgemaakt. Dat gebeurt in de praktijk ook. Sommige soorten mogen wat mij betreft ook verboden worden. Waarom moet iemand een hond, zoals een Pittbull, alleen op agressieve kenmerken is gefokt?
Door Opmerker (orig) op
Ach nou toch, we hebben in dit land door de eeuwen heen leren leven met wezens en natuur. We leven zelfs in redelijke harmonie met onze grootste vijand van weleer: het water. Ik vind niet dat we moeten uitsluiten. De intelligente wij kunnen ons aanpassen, de intelligente maar ook instinctieve wolf in mindere mate. Dus....aanpassen en leren leven.
Door Jantje op
@Luther;
hahaha. Ook honden hebben wel eens mensen gedood. Alle honden afschieten nu?
Wees eens wat minder kortzichtig.
Door Luther op
In de archieven van Limburgse gemeenten uit de eerste helft van de 19e eeuw is terug te vinden dat de wolf ook voor mensen een levensgevaarlijk dier is, dat diverse jeugdige dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Hij mag echter niet worden afgeschoten omdat een aantal orthodoxe milieu-religieuzen zo nodig natuurtje moet spelen in ons postzegellandschap.
Door Broadcaster op
Ik zou het gebied tussen Den Helder, Eemshaven, Vaals en Cadzand als wolfvrije zone aanwijzen.