of 64120 LinkedIn

CDA vraagt steun voor gemeenten bij statushouders

Foto: COA
Foto: COA

CDA-Kamerleden dringen er bij het kabinet op aan om gemeenten nog beter te helpen bij het huisvesten van statushouders. In reactie op onderzoeksuitkomsten van Binnenlands Bestuur over verdringing op de woningmarkt, wil het CDA meer steun voor gemeenten bij hun huisvestingstaak voor vluchtelingen.

Zorgen over verdringing 

De Kamerleden Erik Ronnes en Mona Keijzer verwijzen in schriftelijke vragen naar de berichtgeving van Binnenlands Bestuur – een derde van de sociale woningen gaat op dit moment naar statushouders. Ze willen de visie van minister Stef Blok (Wonen) op de uitkomsten van een peiling onder wethouders en ambtenaren. Het CDA uitte al eerder zorgen over verdringing op de woningmarkt door het grote aantal vluchtelingen dat met een verblijfsstatus op woonruimte wacht. Zo’n 16.000 statushouders houden nu plekken in asielzoekerscentra bezet, omdat zij lang moeten wachten op een woning.

 

Starters en jongeren

Ronnes en Keijzer vragen de minister hoe hij de zorgen van gemeenten wil gaan wegnemen en ze kan helpen te voldoen aan de taakstelling die het rijk ze oplegt. Ook vraagt hij hoe gemeenten om moeten gaan met het feit dat verdringing vooral plaatsvindt onder starters en jongeren en op welke wijze het rijk gemeenten daarbij ondersteunt. En: “Bent u bereid om tegemoet te komen aan de vraag van gemeenten om meer maatwerk te kunnen bieden en vooral zelf de regie voeren?”

 

Leegstaande panden

In het deze week gepresenteerde jaarverslag 2015 meldt het departement Wonen en Rijksdienst dat het rijk leegstaande panden wil inzetten voor asielzoekers en vergunninghouders. Gemeenten kunnen die panden van het rijk gebruiken tegen een lage, kostendekkende huur. Ze kunnen de panden ook kopen.

 

Kleinschalig geen oplossing 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) herkent de uitkomsten van het onderzoek, maar zegt in een reactie dat kleinschalige opvang de problematiek niet gaat oplossen. Woordvoerder Edward Ernst: ‘Het is goed dat gemeenten met het COA en het rijk in gesprek zijn over creatieve huisvestingsoplossingen, maar de realiteit is dat er 16.000 statushouders op woonruimte wachten.’ Het kabinet is zeer terughoudend in kleine opvang, omdat dat niet leidt tot voldoende opvangplekken, maar wel de kosten aanzienlijk verhoogt, aldus de VNG.

 

Ingewikkeld

Ook is het onduidelijk hoe de instroom van asielzoekers zich komende tijd ontwikkelt. De nood blijft voorlopig hoog, zegt Ernst. Volgens de VNG is de subsidieregeling voor het Gemeentelijk VersnellingsArrangement, dat het rijk vorig jaar introduceerde, te ingewikkeld. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft toegezegd daar opnieuw naar te kijken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door vreemd volk eerst op
wie nou nog beweert dat het CDA een rechtse partij is moet naar de dokter.