Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

CDA: ‘Stimuleer leegstandsverordening gemeenten’

CDA-Kamerlid Bas Jan Van Bochove vindt dat staatsecretaris Teeven meer prioriteit moet geven aan het stimuleren van de leegstandsverordening in gemeenten.

26 oktober 2011

CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove constateert dat staatssecretaris Fred Teeven geen prioriteit geeft aan de leegstandsverordening voor gemeenten in de Wet Kraken en Leegstand. Die gaan nu hun eigen gang.

Prioriteit
Van Bochove vindt de beantwoording van zijn vragen over het toepassen van de wet “niet zoveel zeggend”. ‘In veel gemeenten is een verordening niet nodig, dus hebben ze er geen. Andere gemeenten gaan er op hun eigen manier mee om. En als de politie er aan te pas moet komen dan volgen die een eigen traject. Dat was alles.’ Volgens het CDA-Kamerlid is het initiatief voor de wet juist genomen om zorgvuldig om te gaan met leegstaande ruimte. ‘Voor de staatssecretaris heeft dit niet zulke hoge prioriteit. Ik wil nu van gedachten wisselen met de twee overgebleven initiatiefnemers van de wet in de Kamer, de heer Slob en mevrouw Van der Burg, of de uitleg past bij hun bedoelingen. Als dat niet het geval is, kijk ik wat ik verder ga doen.’

Stimuleren
Van Bochove stelde zijn vragen naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland. Daaruit bleek dat geen van de Gelderse gemeenten de kraakwet toepast. Als er al problemen zijn met krakers dan geven de gemeenten eerder de voorkeur aan overleg dan aan een strafrechtelijke aanpak. Van Bochove wijst erop dat de wet bedoeld is om burgers te beschermen en zorgvuldig om te gaan met leegstaande ruimte. ‘De doelstelling van de verordening was juist dat je kunt optreden bij problemen. Een actief leegstandsbeleid wordt nu nog niet genoeg uitgevoerd. Ik kan gemeenten niets opdringen, maar ik wil wel actief beleid om te stimuleren dat er een verordening komt. Uit de antwoorden van Teeven blijkt dat hij dat niet wil doen.’

Leefbaarheid
Van Bochove vroeg Teeven wat die ervan vindt dat gemeenten geen gebruik maken van de Leegstandsverordening. Volgens Teeven is de Leegstandwet met name van belang voor gemeenten waar leegstand een negatief effect heeft op de leefbaarheid. Dat effect is er in de Gelderse gemeenten niet of zij gebruiken andere middelen om leegstand tegen te gaan. Teeven stelt verder dat het Openbaar Ministerie geen leegstandsverordening nodig heeft om op te treden tegen kraken. Hij wijst erop dat ook de eigenaar van het pand aangifte kan doen. Het Openbaar Ministerie bekijkt per geval of strafrechtelijke ontruiming van een kraakpand nodig is. Over de inzet van politie zegt Teeven dat daar in de driehoek afspraken over worden gemaakt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Waarom is de Leegstandsverordening niet verplicht gesteld? Die hoort toch automatisch bij een kraakverbod? Je kunt toch niet krakers eruit zetten en woonruimte, waaraan grote behoefte is, vooral onder jongeren, maar leeg laten staan? Wie A zegt, moet ook B zeggen.
Advertentie