Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

CDA: Meer duidelijkheid over stroomuitval

Het CDA in het Europees parlement wil meer duidelijkheid over mogelijke stroomuitval bij grensbewoners in Noord-Brabant en Limburg. De huishoudens kunnen last krijgen van de problemen in de Belgische stroomvoorziening, omdat ze onder het 'afschakelplan' vallen.

11 december 2018
kerncentrale-Doel.JPG

Het CDA in het Europarlement wil meer duidelijkheid over mogelijke stroomuitval bij grensbewoners in Noord-Brabant en Limburg. De huishoudens kunnen last krijgen van de problemen in de Belgische stroomvoorziening, omdat ze onder het 'afschakelplan' vallen.

Kerncentrales

In totaal gaat het om 134 Nederlandse adressen die deze winter te maken krijgen met geplande stroomstoringen. Dit komt door problemen bij de elektriciteitsvoorziening in België die voor een groot deel afhankelijk is van twee kerncentrales in Tihange en Doel. Beide kerncentrales kunnen door technische mankementen niet op volle kracht draaien deze winter. België heeft daarom een afschakelplan ingesteld, waar ook de Nederlandse adressen in grensgemeenten onder vallen. CDA-Europarlementariërs Esther de Lange wil meer duidelijkheid over de plannen van de Europese Commissie.

Beschermd

De Lange wil weten of gezinnen in de grensregio beter beschermd kunnen worden voor de effecten van een stroomuitval in het buurland. 'Samenwerking bij energievoorziening werkt alleen als we op elkaars netwerken kunnen vertrouwen, dat vertrouwen loopt op deze manier een deuk op. Ik wil daarom dat de commissie een plan opstelt om inwoners van lidstaten die bijspringen bij elektriciteitstekorten van buurlanden te beschermen voor de tijdelijke uitschakeling van het energienet van een buurland.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
We brengen toch niet alles onder bij de EU? Zou hierover ook al niet overleg zijn op bilateraal niveau?
Advertentie