Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

CBS en PBL: Bijna overal nog nieuwe woningen nodig

Het inwonertal van steden – groot en middelgroot - blijft de komende decennia groeien, met in totaal circa 700.000 mensen tot 2030. Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

12 september 2016

Het inwonertal van steden – groot en middelgroot - blijft de komende decennia groeien, met in totaal circa 700.000 mensen tot 2030. Ook buiten de steden neemt de woningbehoefte voorlopig toe: door toename van het aantal alleenwonenden groeit het aantal huishoudens overal, met uitzondering van enkele gemeenten aan de oostgrens van Nederland.

Grote regionale verschillen

Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vorige prognose dateert van 2013. De hoofdconclusie die de onderzoeksbureau trekken is dat de regionale verschillen groot zijn en dat stad en platteland verder uit elkaar gaan lopen. Want terwijl de steden het grootste deel van de verwachte bevolkingsgroei oppakken, loopt perifeer Nederland verder leeg, stellen de beide bureaus. Vooral kleinere gemeenten zullen hun bevolking verder zien afnemen. Dit is onder meer het geval in Drenthe, Noordoost-Groningen, de Achterhoek, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Volgens de prognose telt in 2030 bijna een op de vijf gemeenten minder inwoners dan nu.

Steden blijven groeien

De bevolkingsgroei– bijna 950 duizend tussen 2015 en 2030 – wordt voor het grootste deel opgevangen in 100.000-plusgemeenten en is het sterkst in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze vier steden krijgen een derde van de totale bevolkingsgroei  te verwerken, waarmee Amsterdam naar een miljoen inwoners gaat. Ook buurgemeenten van deze steden zullen groeien, evenals Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Amersfoort in het “westen” van Nederland, melden de planbureaus.

Brabant en universiteitssteden

Behalve in de Randstad, concentreert de groei zich ook in Noord-Brabant, aldus de prognose. Ook universiteitssteden houden aantrekkingskracht. “In het zuiden van Nederland wordt de groei getrokken door de Brabantse steden Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda. In het oosten van Nederland blijft het inwonertal van Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Ede sterk groeien. In het noorden kennen Groningen en Leeuwarden een beduidende groei.”

Minder inwoners, meer huishoudens

Gemeenten die qua inwonertal gaan krimpen, moeten de komende jaren nog wel rekening houden met een groeiend aantal huishoudens. Dat heeft te maken met een stijging van het aantal alleen (langer thuis-) wonende ouderen, maar ook het groeiend aantal eenoudergezinnen, singles en alleenstaande migranten. In vrijwel alle gemeenten zal het aantal huishoudens toenemen, aldus de onderzoekers. Zij concluderen dat daardoor bijna overal in Nederland nog extra woningen moeten worden gebouwd. “In slechts enkele gemeenten, voornamelijk aan de oostgrens van Nederland, zal het aantal huishoudens niet meer toenemen of zelfs afnemen.”

Jonge steden, oude dorpen

Verjonging en vergrijzing hebben elk hun eigen effecten. Steden zullen jonge mensen blijven aantrekken, wat leidt tot behoefte aan woningen en scholen. Op het platteland groeit het aandeel ouderen de komende jaren hard door, naar 26 procent in 2030. In de stad is het aandeel 65-plussers dan 17 procent. Deze spreiding is een breuk met het verleden. In het begin van deze eeuw was de vergrijzing in zowel grote, middelgrote als kleinere gemeenten nog vrijwel gelijk, bijna 15 procent, melden de onderzoekers.

Scholen en zorg

Dorien Manting, hoofd verstedelijking bij het PBL, ziet de verschillen binnen Nederland op allerlei vlakken groter worden. ‘Plattelandsgemeenten zien scholen verdwijnen, in de stad zullen die erbij moeten komen.’ Ze signaleert leegstand versus woningtekort en voorspelt dat ook zorgbehoefte en zorgaanbod in de stad en periferie uiteen gaan lopen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Fijne samenleving wordt dit! Als haringen in een tonnetje.

Gaat hier hier om voldongen feiten? Wanneer stopt dit eens? Wanneer stoppen we nu eindelijk eens om ons leefmilieu te verzieken? Leve de club van tien miljoen.
Ab / beleidsmedewerker
IJdele hoop. 99,99% van de lezers op binnenlands bestuur heeft nog nooit echt over overbevolking nagedacht. Moet toch kunnen, een miljoentje erbij? Alleen een virus kan de aarde nog bevrijden van de parasiet die mens heet.
HAESEN / prive
Er kunnen nog zeker 200.000 migranten bij volgens Samson want die wil zich graag profileren als links menslievend ..omdat hij denkt dat links dat zo ziet..overvolle wegen, meer vervuiling, minder groen..het maakt niet uit..Wij hebben de meeste koeien, bloemen, kippen, varkens, en migranten..Aan het enorme platteland van Frankrijk en Duitsland, Bulgarije, Hongarije, Roemenië doet er niet toe...wij zijn toch zo geweldig in dit land en zó menslievend..daarvoor offeren we het hele leefmilieu graag op..VOOR ONS (HYPOCRIETE) IMAGE!!
H. Wiersma / gepens.
Het is dramatisch gesteld met de nieuwbouw(plannen) voor woningen in ons land. Het blijkt dat veel investeerders, woningcorporaties, bouwbedrijven en gemeenten niet of onvoldoende op toekomstige nieuwbouwmogelijkheden hebben geanticipeerd (mogelije plannen zijn veel te lang in bureauladen blijven liggen) dan wel veel te traag op de huidige mogelijkheden inspelen. En dat in een bouwmarkt met zeer lage renten, die zich al een jaar volop aandient.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Nederland is momenteel het meest overbevolkte landje van Europa. Het nòg verder volproppen van ons land is dramatisch vanwege verkeerscongestie, mileubeheersing, steeds meer woningtekort, dus hogere woonlasten enzovoort, enzovoort. Den Haag zou er wijs aan doen om de bekende kinderbijslagen en toeslagen met onmiddellijke ingang stop te zetten zodat we weer terug kunnen naar een verantwoord en voor iedereen betaalbaar bevolkingsbeleid. Dan kunnen ook de belastingen wat omlaag. Voor vergrijzing hoeft men niet bang te zijn want de automatisering neemt steeds meer (eenvoudige) werkzaamheden over.
Anton Germeraad / Makelaar
Het lijkt mij verstandig om de spreiding van Rijksdiensten weer op te pakken, zodat de druk op de grote steden afneemt. Verder moeten de woningbouwcorporaties weer meer onder staatstoezicht komen en weer meer gaan bouwen. Het geld wat men moet afdragen aan het Rijk moet worden teruggedraaid.
Floor de Wit
De staatspropagandaorganen CBS en PBL zijn weer bezig met hun verkooppraatjes.

Wie neemt die spreekbuizen van de regering nog serieus, met hun PvdA-directeuren ?
Paul / projectleider
Ach ja, iedereen wil alle voorzieningen dichtbij en veel vierkant meters in een eigen optrekje.



Wat ik wel verrassend vindt is dat ook steden steeds emer gezinnen trekken. Of komt dit doordat zij 'verkeerd' bouwen en eengezinswoningen aan de randen van de stad plannen?
Kaas !


Het aanmoedigen en faciliteren van overbevolking zou strafbaar moeten zijn; een PvdA politicus in de jaren '50 vond Nederland met 10,2 miljoen inwoners vol, daarna ging het fout.



Jan Dirk Dorrepaal / organisatie adviseur
Het overgrote deel van de hieronder gegeven reacties is negatief over de groei. Misschien wordt het tijd, dat er ook aandacht wordt besteed aan (beleids)mogelijkheden om krimp te bewerkstelligen.
Anoniem / Bezorgde burger
@Jan Dirk,



Er worden in de reacties toch mogelijkheden geopperd om krimp te bevorderen? Ik lees 'een virus' en 'kinderbijslag stoppen'.



Als de immigratie wordt teruggebracht tot menselijke, en realistische proporties, de verdere vergrijzing doet de komende jaren z'n werk en het aantal kinderen blijft op dit niveau of nog minder (is al laag), dan zou je verwachten dat deze groei op termijn zal stoppen.....toch? Voor wie zijn dan op termijn al deze woningen? De huizenprijzen zullen dan gaan kelderen.
Advertentie