Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

BZK: Beste bod op Vestia-bezit geldt

Bij de verkoop van Vestia-woningen wordt in principe verkocht aan de hoogste bieder. Wel moeten de woningen openbaar worden aangeboden, zodat ook andere corporaties het bezit kunnen overnemen.

14 mei 2014

Bij de verkoop van Vestia-woningen wordt in principe verkocht aan de hoogste bieder. Dat blijkt uit een eerste reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de oproep van de G32 om Vestia-woningen voor de sociale huursector te behouden. Wel moeten de woningen openbaar worden aangeboden, zodat ook andere corporaties het bezit kunnen overnemen.

Belang lokale woningmarkt

De G32 stuurt daar op aan. Het netwerk van (middel) grote steden vreest dat het woningbezit van Vestia in handen komt van commerciële partijen. Die brengen de sociale huurwoningen waarschijnlijk snel in de verkoop, waarmee de woningen verdwijnen uit de betaalbare voorraad. Die staat toch al onder druk in veel gemeenten. Verkoopplannen van Vestia in Tilburg waren aanleiding voor zowel de gemeente als de G32 om aan de bel te trekken. De steden willen dat minister Stef Blok (Wonen) ervoor zorgt dat het belang van de lokale woningmarkt zwaarder weegt dan de beste prijs bij verkoop van het Vestia-bezit.

Woningverkoop nodig voor sanering

Een inhoudelijke reactie op dat verzoek kan Blok nog  niet geven, laat zijn woordvoerder weten. De minister wil die specifieke situatie eerst goed bekijken. Wel stelt het ministerie dat Vestia een apart geval is. De noodlijdende corporatie zit in een saneringsoperatie en is genoodzaakt woningen te verkopen om weer financieel gezond te worden. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) ziet er op toe dat die sanering goed verloopt. ‘De woningverkoop moet een bijdrage leveren aan de sanering. Het CFV heeft eerder al aangegeven dat als Vestia achterblijft met de sanering, andere corporaties zullen moeten bijspringen’, aldus de woordvoerder.

Openbare aanbieding verplicht

De bijzondere situatie van Vestia maakt dat de toezichthouder – namens de minister is dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)– verschillende belangen moet afwegen, aldus de woordvoerder. Naast het lokale volkshuisvestingsbelang, is dat het bredere belang van een gezonde corporatiesector. De toezichthouder heeft daarin eigen afwegingsruimte, volgens de regels. Een openbare aanbieding is altijd verplicht, maar bij een saneringsplan kan de ILT een verkoopmelding in behandeling nemen zonder dat de woningen eerst zijn aangeboden aan de zittende huurders of andere corporaties, aldus het ministerie. Als de beoogde koper een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) kan overleggen, bemoeit de inspectie zich verder niet met wie de woningen koopt. ‘In principe geldt vervolgens het beste bod.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Beste meneer Van Os,



Kijk de PvdA staat voor Portemonnee van de Ander. In Nederland wil men de huisvesting op oude sovjetwijze regelen, hetgeen slechts tot een vorm van corruptie heeft geleid, waarde Grieken nog stil van worden ! Toevallig mocht ik vanwege een toch bescheiden inkomen een appartement huren van Vestia in de vrije sector. En dan merk je dan door de idiote bureaucratie een woning in Nederland zeker 200 tot 300 euro duurder is dan in België of Duitsland. De hele woonsector is in Nederland door en door ziek en huurders in de vrije sector betalen daarvoor een hoge prijs. Het is veel erger dan Big Brother is watching you, it is Big Brother is Robbing you !
van Os
Waarom wordt er zo krampachtig gereageerd over eventuele latere verkoop aan particulieren met "waarmee de woningen verdwijnen uit de betaalbare voorraad"? Zeker koopwoningen tussen de 100.000 en 150.000, maar zelfs tot 180.000, zijn voor de doelgroep absoluut betaalbaar geworden, kijkend naar de woonlasten.
Advertentie