of 65101 LinkedIn

Buy-to-let verboden in Amsterdam

Mensen die vanaf dinsdag een nog te bouwen of te transformeren woning kopen in Amsterdam, moeten daarin zelf gaan wonen. Met deze zelfwoonplicht wil de gemeente het duur verhuren van nieuwbouw voorkomen.
2 reacties

Mensen die vanaf dinsdag een nog te bouwen of te transformeren woning kopen in Amsterdam, moeten daarin zelf gaan wonen. Met deze zelfwoonplicht wil de gemeente het duur verhuren van nieuwbouw voorkomen.

Verdienmodel

Wethouder Laurens Ivens (SP, bouwen) zegt dat woningen er zijn om in te wonen en niet dienen als verdienmodel. 'Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee.'

 

Zelfwoonplicht

De maatregel geldt voor huizen die nog gebouwd moeten worden, zowel voor nieuwbouw als voor transformatie van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De zelfwoonplicht wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en gaat ook gelden voor de volgende koper. Er zijn een paar uitzonderingen. Kopers mogen hun huis wel verhuren aan naaste familieleden en bij een verblijf in het buitenland. Ook mag een huis worden aangeboden als sociale of middeldure huurwoning (tot 1027 euro per maand).

 

Opkoopbescherming

Inmiddels heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een opkoopbescherming voor koopwoningen aangekondigd, waardoor het mogelijk wordt om ook de bestaande koopwoningen te beschermen tegen het duur doorverhuren.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Die mogelijkheid om de woning als middeldure huurwoning te verhuren, is een slechte zaak. Notabene tot 1.027 euro per maand. Daar zit een normale woningzoekende echt niet op te wachten. Bovendien is te verwachten dat expats dan nog een flink bedrag "onder de tafel" erbij betalen. Heel moeilijk te achterhalen bij contante betaling.
Door Broadcaster op
Dit vind ik een volkomen terechte maatregel. Kan die met terugwerkende kracht ook aan die adellijke huisjesmelker met vroem vroem als hobby worden opgelegd?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers