Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgers hoesten meeste milieubelasting op

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door burgers, bedrijven droegen een derde van de lasten bij. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 augustus 2016

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door burgers, bedrijven droegen een derde van de lasten bij. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Brandstof grootste deel
Het grootste deel van de totaal geïnde milieubelastingen en -heffingen bestond in 2015 uit accijns op brandstof, waarvan 3 miljard euro werd betaald door producenten en bijna 5 miljard door Nederlandse huishoudens. De motorrijtuigenbelasting is de tweede inkomstenbron, waarvan producenten ruim 1 miljard voor hun rekening namen en burgers 4,5 miljard. Energiebelasting staat op de derde plaats, met ongeveer gelijk verdeelde lasten tussen producenten en burgers. Afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing komen voor het merendeel op conto van de huishoudens, bpm en overige milieubelastingen en -heffingen worden in meerderheid door bedrijven betaald.

Vervuiler betaalt gaat niet op 

Het principe dat de vervuiler betaalt, gaat niet altijd op, stelt het CBS woensdag. Producenten zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar betalen nog niet de helft van de belastingen op energie. Huishoudens, die nog geen vijfde bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, betalen meer dan de helft. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F. Scheerder / manager Middelen
Als het adagium is de vervuiler betaalt, dan zullen bedrijven meer energiebelasting voor de uitstoot van broeikasgassen dienen af te dragen dan thans is het geval is. Een hogere heffing zal bedrijven prikkelen om hun producten met minder uitstoot van broeikasgassen te produceren. Immers het een-op-een doorrekenen van de hogere heffing in de prijzen van de producten zal - in ieder geval op lange termijn - niet altijd mogelijk zijn (marktwerking, concurrentie). Mooie opdracht voor het (nieuwe) kabinet.
H. Wiersma / gepens.
Het is het zoveelste melkkoetje geworden van dit Kabinet. Dat zich zo langzamerhand wereldkampioen en olympisch kampioen belastingen heffen en bezuinigen mag noemen.
Niels / Ambtenaar
@Scheerder. Eens! Ook graag dat principe doortrekken naar autogebruik.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Dit nieuws mag toch niemand verbazen, want onze regering en zeker de Europese kliek in Brussel zijn er voor de banken, financiële instellingen en multinationals.

Ze kijken met veel dedain op de burger neer en zetten met regeltjes en fiscale maatregelen de burger steeds verder onder druk. Het lijdelijk verzet neemt echter toe en de Brexit was nog maar het begin.. Er komt ook een sterke hang naar regionale autonomie, zoals in Schotland en Catalonië. Men is de druk zat, zeker omdat de burger steeds minder terug ziet van zijn belastinggeld.
Hannes Haganum / kritisch lezer
En dat zure, drammerige gezever over die CO-2 uitstoot... Stop er eens mee en benoem het probleem bij de naam !

CO-2 hoeft nauwelijks een probleem te zijn; de bomen en planten nemen het vrij gemakkelijk om, maar als de mens de oerbossen overal ter wereld omhakt en zich als ratten vermenigvuldigt, kan creëert deze slecht ontwikkelde, nagenoeg onbehaarde zoogdiersoort zijn eigen ondergang. Jammer dat de mens al zoveel verwoest heeft. Bezie ook eens vanuit die optiek de vluchtelingen- en oorlogsproblematiek : sinds 1945 is in het Midden-Oosten de populatie gemiddeld 520 % toegenomen (!!), maar van een levensvatbare economie en ecologische omgeving is nergens sprake... Leer mensen daar de liefde te ontdekken en leer ze ook het gebruik van condooms op die moslimscholen.... Benoem de oorzaak en stop het politieke geleuter. Ook minister Koenders snapt geen bal van.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Kijk, van dat gehoest wordt ik nou ziek. Alle verzuimmaatregelen ten spijt. Ik kan een end mee met de Weledele. Maar reken maar dat de politiek hier overheen leest, dan wel niet aan wil. Stel eens vragen, wees eens eerlijk, meeste Volks-vertegenwoordigers! Man en paard, zoals dat heet en roep niet dat de economie daar van last heeft. En in de lijn van de verslaggeving.....Als die burgers de laatste hoest hebben gekucht, wat dan....?
De Boer / een betrokken moeder
volgens een artikel van de NOS wordt de energiebelasting dit jaar lager: "De levering van elektriciteit werd 31 euro goedkoper. Ook werd de energiebelasting begin dit jaar flink verlaagd. Dat scheelt gemiddeld 67 euro per jaar." Daar lees ik niets over in dit artikel ...

http://nos.nl/artikel/2124397-energierekening-ee …
Advertentie