of 60831 LinkedIn

Burgemeester Landerd verbaasd over Q-koorts-onthulling

Burgemeester Willy Doorn wil graag van het ministerie van Landbouw horen of het klopt dat ambtenaren in 2008 al wisten over met Q-koorts besmette bedrijven.

De gemeente Landerd was een van de zwaarst getroffen gemeenten tijdens de uitbraak van de Q-koorts. Het nieuws dat het ministerie al in de zomer van 2008 op de hoogte was dat bijna een derde van de geitenhouderijen besmet was, verbaast burgemeester Willy Doorn.

Uiterst merkwaardig
In de gemeente werden zeker 200 mensen ziek door Q-koorts. Doorn is uiterst verbaasd door de onthulling van Nieuwsuur dat ambtenaren van het ministerie van Landbouw al eind 2008 van het gevaar wisten. ‘Ik vind het uiterst merkwaardig dat dit nu naar buiten komt, terwijl er zo’n diepgaand onderzoek is geweest. Hebben de onderzoekers dan iets gemist? Als het inderdaad zo is, dan is het heel kwalijk.’

Lang gewacht
Doorn had tussen 2008 en 2010 veelvuldig contact met ambtenaren van het ministerie. ‘Daarbij kwam dit nooit aan de orde. Er waren veel lopende onderzoeken, maar nog geen uitkomsten en ze hadden meer tijd nodig.’ Daardoor wachtte het Rijk ook met ingrijpen en kwam pas in het voorjaar van 2010 groen licht voor ruimingen en verplichte inenting. ‘Ik had daar al in 2008 om gevraagd. In 2009 zijn ze op bezoek geweest. En in 2010 kwamen er maatregelen.’ Zelf had ze ruim op tijd aan de bel getrokken. ‘Beide ministeries waren hierbij betrokken en je verwacht dan toch dat ze tijdig maatregelen nemen. Daarom verbaast mij dit zeer. Dan waren eerder maatregelen mogelijk geweest. Maar het is nu aan het ministerie om aan te geven dat dit verhaal klopt.’

Bouwvergunning geitenstal
Een andere pijnlijke zaak voor Landerd lijkt nu tot een eind te komen. Doorn heeft besloten om de bouwvergunning voor de bouw van een geitenstal en sleufsilo niet ter vernietiging voor te dragen door de Kroon. Door was zeer ongelukkig met het besluit uit 2010 en vroeg de landsadvocaat om te onderzoeken of het besluit kan worden teruggedraaid. Die heeft geadviseerd dat vernietiging door de Kroon een onhaalbare kaart is. ‘De aanvraag was in 2007 ingediend en naar nu blijkt terecht verleend. Er komen wel minder geiten, dus geen uitbreiding. Dat wilde de provincie ook. Het zijn bovendien geen opfokgeiten, maar melkgeiten en die lammeren minder.’ Het Q-koortsvirus kan vrijkomen bij de geboorte van lammeren.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Vergeet ook niet dat steeds maar doorgaande antibiotica gebruik. Vele dierenartsen worden slapend rijk van hun aandelen in dit soort bedrijven.
En vergeet ook niet de kwalijke gevolgen van al dat gespuit met zg niet kwalijke bestrijdingsmiddelen. Ik ken intussen heel wat spuiters die seniel gestorven zijn. Nee bij dat CDA wordt heel wat verhuld.
Door Robert Prummel (Deze keer op persoonlijke titel) op
Wat hadden we anders kunnen verwachten van een CDA bewindsmen of -vrouw? De "sector"gaat altijd voor op ieder ander belang. Het CDA is niets meer dan een belangenvereniging van veevoerverkopers die zich hypocriete verhaaltjes over "normen en waarden"verstopt.
Bij het mestoverschot heeft een CDA minister de cijfers over de schrikbarende ontwikkelingen jarenlang in een diepe lade weggestopt om een "sector" te beschermen.
Het resultaat van dat graaiende CDA beleid is een land dat vervuild is, vlees van slechte kwaliteit produceert en de natuur en het drinkwater heeft vergifitigd.
De Q-koorts is maar een klein deel van de door het CDA willens en wetens veroorzaakte schade.

Gerrit Janssen heeft gelijk, vervolging instellen is een goed idee. En dan niet tegen die arme geitenhouders, die konden er niets aan doen, maar tegen Dr. Klink en Gerda Verburg.
Door gerrie op
Hebben veehouders en hun familieleden ook de Q-koorts? Hier hoor je maar weinig van. Hoe kan dat? Ook lopen veel burgers zonder toestemming zomaar over boerenland. Hoe wordt hiermee omgegaan??
Door Nick op
Klink had het veel te druk met de Mexicaanse griep en de productie van onnodige vaccins daarvoor om zich druk te maken over de Q-koorts.
Hij lijkt echter met beide zaken makkelijk weg te komen. Onbegrijpelijk.
Door gerrit janssen op
Een vrij onzinnige discussie over wat bekend was, omdat de ministeries van LNV en VWS met alle wetenschap toch niet bereid waren om informatie over de besmette bedrijven te verstrekken. Zie beantwoording van kamervragen op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20 … .

Interessanter is dus de vraag of met alle kennis over de dodelijke slachtoffers geen sprake was van voorwaardelijk opzet of ten minste dood door schuld van de betrokken ministers. In het
rijksbeleid staat toch het financiële gewin voorop. Dit blijkt duidelijk uit de keuze om indien dierziekten de volksgezondheid bedreigen de beslissingsbevoegdheid neer te leggen bij het ministerie dat over de landbouw gaat en niet bij het ministerie voor de volksgezondheid.
Door Gerda Klonk op
Waar kwamen die geiten ineens vandaan, en waar zijn ze gebleven.
Door jan van den broek op
Minder geiten melkgeiten dus deze lammeren minder,echter minderQkoorts wordt dan een nieuwe naam,je zal het maar hebben of krijgen.
Wat Verburg en Klink op hun geweten hebben is door en door triest,een blamage voor het CDA tevens echter dit wordt afgestraft per 12 september.
De bioindustrie gaat fout in N,L. ons land is te klein en dit gaat zich wreken ,kippenvlees uit Vietnam,rundsvlees uit Brazilie en varkensvlees uit Polen is toch al stukken goedkoper,dan VION.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners